Hver fjerde dansker: Det er ikke o.k. at amme offentligtHver fjerde dansker: Det er ikke o.k. at amme offentligt

Små 30 procent af danskerne gider ikke se på ammende mødre, imens de er på restaurant eller café. Især bedsteforældre-generationen har svært ved det, viser ny undersøgelse.

storybild

24-årige Cecilie Frederiksen - her med sin to måneder gamle datter - blev for nylig smidt ud fra en butik på Fisketorvet i København, fordi hun ammede sin datter. (Billede: Privat)

Det danske frisind strækker sig normalt langt, når det kommer til kvinders brystparti. I hvert tillader vi gladeligt topløs solbadning på stranden om sommeren eller skovsø-dybe kavalergange, når vi går til fest.

Men når det kommer til amning, trækker vi grænsen. I hvert fald hvis amningen finder sted, imens vi drikker morgenkaffe eller spiser aftensmad.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for BT og metroxpress.

Geggos nye amme-billede skaber debat
Geggos nye amme-billede skaber debat

Her svarer 27 procent af danskerne, at det enten ”slet ikke” eller ”i mindre grad” er OK, når mødre ammer deres spædbørn på café eller restaurant.

Blev smidt ud
En ung mor, som på egen krop har mærket danskernes uvilje mod amning i det offentlige rum, er 24-årige Cecilie Frederiksen.

Under en shoppingtur i skobutikken Deichmann på Fisketorvet i København fik hun at vide, at hun skulle forlade stedet, da hun sad og ammede sin blot to måneder gamle datter på en stol i butikken:

»Jeg blev helt chokeret, og det første, jeg tænkte, var 'Gud, hvor er det pinligt'. Jeg spurgte hende vidst nok, om hun mente det, for jeg troede slet ikke på det til at begynde med,« fortæller Cecilie Frederiksen til metroxpress.

Nybagt mor? Så meget skal du amme i starten
Nybagt mor? Så meget skal du amme i starten

Butikken mente hvert et ord, og Cecilie måtte med et skrigende barn på armen tage sine ting og gå.

»Jeg var mega-gal bagefter over, at det kunne finde sted. Hvorfor er det blevet så unaturligt? Hvorfor kan vi ikke amme vores børn?,« spørger Cecilie Frederiksen frustreret.

Hun delte efterfølgende sine frustrationer på Facebook, hvor hun har fået mere end 10.000 reaktioner fra folk.

Deichmann har i et skriftligt svar til metroxpress siden givet Cecilie en undskyldning:

'Under alle omstændigheder er vi meget kede af, at Cecilie har haft en dårlig oplevelse i vores butik. Det har bestemt ikke været vores hensigt, og vi kan kun beklage og give hende vores uforbeholdne undskyldning. Hos Deichmann er alle velkomne, store som små, og dette gælder naturligvis også ammende mødre med deres børn,' lyder det.

Ammende mor sprøjter brystmælk på kvinde efter skænderi
Ammende mor sprøjter brystmælk på kvinde efter skænderi

En privat ting
Ifølge Karen Hvidtfeldt, som er lektor ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet, skal svaret på på Cecilies spørgsmål findes i, at vi hver især opfatter det offentlige rum forskelligt:

»Når amningen bliver bragt ind på en café, strider det måske imod normer omkring bordskik og den generelle høflighed. Det kan være, at nogen mener, at amning er så privat en ting, at det skal holdes derhjemme,« siger Karen Hvidtfeldt.

Dykker man ned i tallene fra undersøgelsen, fremgår det endvidere, at bedsteforældrene – i aldersgruppen 60-74 – er dem, der har sværest ved at tolerere ammende mødre på caféer og restauranter.

»Mon ikke det hænger sammen med, at man er mest tilbøjelig til at acceptere amning, hvis man kan identificere sig med situationen. Altså hvis man selv er eller for nylig har været småbarnsforældre og tilhører den del af middelklassen, som går på café og restaurant, hvor børnefamilier i almindelighed er velkomne,« siger Karen Hvidtfedt.

Mor ammer stadig fem-årige trillinger: Stopper først, når de selv vil
Mor ammer stadig fem-årige trillinger: Stopper først, når de selv vil

Kvinder må gå topløse rundt
Selv om amning med jævne mellemrum kommer op til debat i Danmark, er det ifølge Karen Hvidtfeldt en relativt ny ting at diskutere:

»Går man nogle generationer tilbage, var der andre normer for, hvad man kunne gøre med sin krop i det offentlige rum. Kvindesagen i det 20. århundrede og den feministiske diskussion handlede blandt andet om i højere grad at kræve retten til at være en del af det offentlige rum som kvinde, og herunder også at tage sine børn med sig, hvor man ville,« siger hun.

Hun berører desuden et basalt spørgsmål om ligestilling: For ville folk i lige så høj grad lade sig forarge over amning i det offentlige rum, hvis det var en mand, der stod for det?

»Det er i hvert fald en del af vores kulturelle normer, at kvinder ikke kan gå rundt topløse på gaden på samme måde, som mænd kan smide undertrøjen. Så på den måde er der noget ved kvindekroppe og kvindekroppens funktion, som er privat på en anden måde end mandens. Og derfor er det rent strukturelt set indskrevet i vores kulturelle normer, at meget af det, som kvinder gør, er privat og hører til i hjemmet.«

Sophie ammer sin 4-årige søn: Børn skal have bryst til de fylder 8
Sophie ammer sin 4-årige søn: Børn skal have bryst til de fylder 8

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter intensive forhandlinger:...
bt.dk
Midt i voldsom debat: Nye tal om...
bt.dk
Flere biler i voldsomt trafikuheld:...
bt.dk
Faxe vil ikke søge Wengers job: Mange...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx