Af - 16/07-14 11:38; Opdateret: 16/07-14 11:51

Udenlandske medier: Thorning er et varmt navnUdenlandske medier: Thorning er et varmt navn

Thorning er stadig blandt favoritterne som EU's næste præsident. Måske bliver det afgjort i aften.

storybild

Angela Merkel har rost Thornings reformkurs i Danmark, og internationale medier beretter, at Merkel gerne ser Thorning på den vigtige post som EU's næste præsident. (Billede: polfoto /arkiv)

Helle Thorning-Schmidt er et brandvarmt navn, når EU's stats- og regeringsledere i aften klokken 18 træder sammen for besætte EU's topposter. Det skriver flere internationale medier.
Den vanligvis velinformerede netavis EU Observer skriver, at både den tyske kansler Merkel og Storbritanniens konservative premierminister David Cameron kan acceptere Thorning som ny EU-præsident.

Før topmøde: Thorning møder ny EU-formand
Før topmøde: Thorning møder ny EU-formand

- Thorning-Scmidt er en centrum-venstre politiker, men tæt nok på centrum-højre til at være acceptabel for både Tysklands Angela Merkel og Storbritanniens David Cameron, skriver EU Observer.

Også britiske Financial Times bemærker, at Tssklands stærke, borgerlige kansler Angela Merkel har fået et godt øje til Thorning. Frem mod dagens topmøde har Thorning holdt møde på tomandshånd med Merkel, og når de har optrådt sammen har der åbenlyst været en god kemi mellem de to.

Thorning får opbakning som EU-præsident
Thorning får opbakning som EU-præsident

- Merkel, den tyske kansler, går efter en samlet pakke, hvor de sidste EU-poster bliver besat på topmødet, og hun har signaleret, at hun er klar til acceptere Helle Thorning-Schmidt, Danmarks centrum-venstre statsminister, til at overtaget EU-præsident-posten efter Herman Van Rompuy, skriver Financial Times og tilføjer:

- Merkel har tidligere opfordret sine kolleger fra centrum-højre til at blokere for en socialist (socialdemokrat, red.) til posten. Nu har hendes opbakning til Thorning-Schmidt, som også har opbakning i Storbritannien, vakt bekymring i Paris, hvor der er modstand mod, at en leder fra et ikke-euro-land skal side i formandstolen under topmøder for både EU- og eurozoneledere.

Thorning kvæler rygter: Køl ned, jeg fortsætter som statsminister
Thorning kvæler rygter: Køl ned, jeg fortsætter som statsminister

Financial Times citerer en fransk topembedsmand for, at Frankrig ikke har noget 'personligt' imod Thorning, men at det kan give indenrigspolitiske med det højreradikale parti Front National, hvis EU-præsidenten ikke kommer fra et euro-land.

EU-præsidenten leder EU's topmøder og har som fornemmeste opgave at lytte til alle landes interesser og sammensætte en politisk proces, der medfører resultater, der gør flest mulige lande tilfredse og færrest mulige skuffede.

Ekspert: Thorning er stadig i spil til EU-toppost
Ekspert: Thorning er stadig i spil til EU-toppost

Thorning har gentagne gange sagt, at hun ikke er interesseret i en toppost, og at hun vil føre Socialdemokraterne frem til næste folketingsvalg. Hun har endda sagt, at hun vil takke nej, hvis hun får tilbuddet om en EU-toppost. Men politiske iagttagere er enige om, at hun ikke kan sige andet. Åbner hun den mindste dør på klem for, at hun er på vej til Bruxelles, vil hun nemlig både skade sig selv som statsminister og sin mulighed for at få et topjob i EU.

Der er ingen garanti for, at EU-landenes stats- og regeringsledere bliver enige i dag. Flere medier vurderer, at de i dag kun vil nå til enighed om, hvem der skal besætte posten som EU's næste udenrigsminister.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx