Af Ritzau - 25/10-16 12:01; Opdateret: 25/10-16 12:57

EU-Parlamentet forsvarer sin kontrol af midler i DF-sagEU-Parlamentet forsvarer sin kontrol af midler i DF-sag

EU-Parlamentet mener ikke, at sagen om DF's mulige misbrug af EU-midler viser behov for øget kontrol.

storybild

Indtil videre har sagen om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler kostet Morten Messerschmidt en plads i partiledelsen og posten som DF-gruppeformand i EU-Parlamentet. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

EU-Parlamentet har en seriøs mistanke om svindel i sagen om Dansk Folkepartis brug af EU-midler.

Alligevel oplyser pressechef og talskvinde i parlamentet, Marjory van den Broeke, ikke, at der er meget mere, parlamentet kan gøre for at optrevle svindel.

- De udgifter, som EU-Parlamentet betaler, bliver verificeret helt i overensstemmelse med internationale regnskabsstandarder, siger hun og henviser til, at en ekstern revisor kontrollerer alle regnskaber.

- Derudover udfører parlamentet en yderligere kontrol i form af stikprøver.

- Der er ingen medlemsstater, hvor de politiske partier og alliancer kontrolleres mere grundigt.

Sagen er havnet på parlamentets bord, efter danske medier har beskrevet, hvordan penge fra partialliancen Meld og den tilhørende fond Feld har støttet DF med EU-midler til tvivlsomme formål.

Adspurgt om det er tilfredsstillende, at det er medierne, der afslører misbrug, svarer Marjory van den Broeke:

- Selvfølgelig spillede medierne en meget vigtig rolle. Men jeg vil blot ydmygt henlede opmærksomheden på, at parlamentet i 2015 også fremsatte et krav om tilbagebetaling af et betydeligt beløb.

I juni betalte DF 1,6 millioner kroner tilbage til EU-Parlamentet. Parlamentet havde krævet 2,9 millioner kroner, men DF afviste at betale de sidste 1,3 millioner, som betalte et gyldent håndtryk til en medarbejder.

Spørgsmål: Giver sagen anledning til at stramme op på parlamentets kontrol?

- Vi har allerede ganske strenge regler. Men når det er sagt, vil nye regler træde i kraft i januar, siger pressechefen og pointerer, at de nye regler ikke er en konsekvens af DF-sagen.

I den konkrete sag om DF kan sanktioner komme på tale, hvis det viser sig, at "tingene ikke har været i orden", siger Marjory van den Broeke.

Hun kan ikke nævne nogen tidligere sager af samme kaliber.

Det hænder, at partier og alliancer skal betale EU-midler tilbage. Men så er årsagen, at de ikke har fået gennemført de arrangementer og ting, som de havde planlagt og søgt om midler til.

- Det er meget sjældent, at tilskud til europæiske partier og alliancer bliver misbrugt, siger Marjory van den Broeke.

DF's gruppeformand i parlamentet, Anders Vistisen, skal torsdag igen mødes med embedsfolk fra Europaparlamentets finansafdeling. Samtidig efterforskes sagen af EU's svindelenhed, Olaf.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx