Af - 07/10-15 23:17

Regeringen vil afsætte 70 millioner til at hjælpe unge ud af stofmisbrugRegeringen vil afsætte 70 millioner til at hjælpe unge ud af stofmisbrug

Regeringen vil øremærke 70 millioner af næste års satspuljemidler til at hjælpe unge af med deres stofmisbrug.

storybild

(Billede: Polfoto)

De pjækker fra skolen, har psykiske lidelser og er slået ind på en kriminel løbebane.
For mange af de op mod 20.000 danske unge i alderen 15-25 år, der har et stofmisbrug, hober problemerne sig op, og behovet for hjælp vokser dag for dag.

For at komme problemerne til livs, vil regeringen afsætte 70 millioner kroner over de næste fire år til unge med et misbrug i fordelingen af satspuljemidler for 2016.

- Vi står i en situation, hvor alt for mange har et misbrug af stoffer og hash, og kommunerne oplever en stigning i antallet af unge, der bliver indskrevet i misbrugsbehandlingen, siger socialminister Karen Ellemann (V).

Pengene skal gå til at udbrede tre pilotprojekter, der siden 2011 har forsøgt at hjælpe de unge under 18 år på ret køl i seks kommuner. Ifølge ministeren vil pengene række til, at 32 kommuner og 100 anbringelsessteder kan få hjælp til at styrke misbrugsindsatsen.

- Det er jo en lille pose penge, men ikke desto mindre penge, der kan gøre en forskel, hvis man bruger dem ordentligt, siger Karen Ellemann.

Udspillet bliver positivt modtaget hos SF's socialordfører, Trine Torp, som dog vil gå ind til forhandlingerne med regeringen med et ønske om at få lavet en bred indsats, som ikke kun fokuserer på de unge selv.

- Det er fint at styrke misbrugsbehandlingen, men man skal huske, at et misbrug ofte er en del af en større helhed. Mange har også omsorgssvigt og psykiske problemer med i bagagen, så det vil være vigtigt for os, at de unge får en mere helhedsorienteret indsats, så de ikke skal rende fra den ene indsats til den anden, siger hun.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har evalueret de tre pilotprojekter, som skulle teste forskellige behandlingsmodeller til de unge: U-turn (udviklet i København), U18 (udviklet i Aarhus) og Multi Systemic Therapy – Substance Abuse (MST-SA, udviklet i USA).

- Ens tolerance, den stiger jo, jo mere man ryger. Så skal man have mere og mere for at blive påvirket. […] Jeg blev afslappet. I star-ten var det sådan, at man fik grineflip og sådan noget, og så bag-efter var det bare noget, man skulle gøre, for at man kunne føle sig tilpas.
En deltager i et af de tre behandlingsforløb

Evalueringen viste blandt andet, at behandlingen fik flere til at passe deres skolegang, og at andelen af unge med misbrugsproblemer med reduceret fra cirka 80 pct. til 50 procent. Specifikt for hashforbrug blev andelen af unge, der røg hash to eller flere gange om ugen reduceret fra 59 procent til 26 procent.

Ministeren erkender, at der fortsat er langt i mål i forhold til at få alle de unge tilbage på sporet.

- De er okay resultater, ikke fantastiske, men dog okay. Og det er jo ikke ensbetydende med, at det hjælper hele vejen rundt. Jeg er mindst lige så optaget af, at vi også lykkes med forebyggelse. Jeg peger der på de unge selv og de miljøer de færdes i, siger ministeren.

Af SFI's evaluering fremgår det desuden, at kostede mellem 122.000 og 312.000 kroner per ung, der fik nedsat sit forbrug af hash. De 70 millioner, som nu bliver afsat, vil på den baggrund kunne hjælpe mellem 224 og 573 unge.

LÆS OGSÅ: Niarn: - Sniffede ketamin med pladeselskabsmand

LÆS OGSÅ: Tidligere Niarn-manager: - Der var mange hyklere i musikbranchen

LÆS OGSÅ: Se kortet: Disse 26 kommuner har sendt 59 unge til Caribien for 42 millioner

LÆS OGSÅ: Niki kunne ikke få job - men så betalte kommunen for nye tænder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dramatiske scener: Storbrand på hotel...
bt.dk
Peter Madsen i retten: Derfor rejste...
bt.dk
Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
Milliardæren og Mærsk er væk: Liberal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx