Af - 22/06-15 13:39

Sankhansbålets mange regler: Det her må du ikkeSankhansbålets mange regler: Det her må du ikke

I morgen er det sankthans, og hvis du går med planer om at lave et bål i haven eller gården er der en række regler, der skal følges.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

I morgen sender vi heksene af sted mod Bloksbjerg, når vi rundt omkring i det danske land fejrer sankthans med bål og sang.

Men går du med planer om at lave et familie-bål i haven eller gården, er der en række regler, som du bør sætte dig ind i, før I stryger tændstikken.

Ifølge Afbrændingsbekendtgørelsen må afbrænding ikke være til 'væsentlig ulempe for omgivelserne, herunder vej- og lufttrafikken'. Det skriver Bolius.dk.

LÆS OGSÅ: Plums søn risikerer fængsel for ponyhalshugning

Bor du i tæt bebyggelse, hvor det er tilladt at lave bål i haven, er det en god idé at snakke med dine naboer, inden du tænder op. Det kan nemlig være til stor gene, når røgen driver over naboens grund. Samtidig må I ikke lave bålet for mange dage i forvejen. Gør I det, er der risiko for, at små dyr som pindsvin og gnavere søger ly i bålet og gemmer sig.

Har I blot planer om at lave et lille bål med en diameter på højst 120 centimeter eller et bål i bålfad, gælder følgende regler:

- Bålet skal placeres mindst ti meter fra bygninger. Hvis der er stråtækte huse, skal bålet placeres mindst 15 meter fra det stråtækte tag.

- Bålet skal placeres mindst 15 meter fra nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer og letantændelig vegetation som for eksempel marker.

- Bålet skal placeres mindst 15 meter fra letantændelige, brandfarlige eller brandnærende stoffer.

LÆS OGSÅ: Thorning bryder tradition og sender trold til Bloksbjerg

LÆS OGSÅ: Læserne hylder Hans Pilgaard: Sådan fejrer han sin sejr (og Sankt Hans)

- Ved vindhastigheder på jævn til frisk vind, dvs. vindhastigheder mellem 5,5-10,7 m/s skal afstandene fordobles i vindens retning.

- Ved vindhastigheder på over 10,7 m/s er det ikke tilladt at lave bål. Har du tændt et bål, skal det slukkes.

- Er bålet i dit bådfad mindre end 80 cm i diameter må du gerne placere det tættere på bygninger end de ti meter, forudsat at bygningen ikke har stråtag.

Regler for store bål:

Har du planer om et stort sankthansbål eller blot et bål med en diameter på mere end 120 cm, gælder der større sikkerhedsafstande end for de mindre typer bål:

- Bålet skal placeres mindst 30 meter fra bygninger. Hvis det er stråtækte huse, skal afstanden være mindst 200 meter.

- Bålet skal placeres mindst 200 meter fra nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer og letantændelig vegetation.

- Bålet skal placeres mindst 60 meter fra marker.

- Bålet skal placeres mindst 200 meter fra letantændelige, brandfarlige eller brandnærende stoffer.

- Ved vindhastigheder på jævn til frisk vind, dvs. vindhastigheder mellem 5,5-10,7 m/s skal afstandene fordobles i vindens retning.

- Ved vindhastigheder på over 10,7 m/s er det ikke tilladt at lave bål. Har du tændt et bål, skal det slukkes.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx