Af Simon Boas - 08/06-17 22:17

Peters mor døde af kræft: Han har selv set hendes røntgenbilleder - og han er målløsPeters mor døde af kræft: Han har selv set hendes røntgenbilleder - og han er målløs

Patienterstatningen har nu givet medhold i, at en række læger burde have opdaget den kræftknude, som Peter Herstrøms mor, Lis Herstrøm, havde i brystet. Han er rystet over, at lægerne ikke opdagede den.

storybild

I oktober 2014 afslørede en skanning, at Lis Herstrøm havde en fire centimeter stor kræftknude i højre lunge. Kræften havde spredt sig til andre organer, og kemoterapi var derfor nytteløst. En måned senere, i november, var hun død.

For Lis Herstrøms søn, Peter Herstrøm, var det et stort tab, men da sorgen over moderens død havde lagt sig, begyndte Peter Herstrøm at undre sig. I årene op til Lis Herstrøms død havde hun nemlig gentagne gange besøgt sin læge i Lægehuset og Sønderborg Sygehus, hvor hun havde beklaget sig over voldsomme smerter og et stort vægttab, forklarede han tirsdag til Jydske Vestkysten.

»En dag i juni 2015 kunne jeg i BT læse, at der var en række grundlæggende tydelige symptomer på kræft. Vægttab, træthed og smerter. Det var alle symptomer, som min mor havde,« fortæller han til BT onsdag.

Den store undren førte til handling, og Peter Herstrøm begyndte at søge aktindsigt i sin mors lægejournaler, som han langsomt læste sig igennem med en latin-ordbog ved sin side.

Betjent alvorligt kvæstet af psykisk syg mand
Betjent alvorligt kvæstet af psykisk syg mand

»Det var hårdt at læse, hvordan hun havde været til lægen flere gange og beklage sig over smerter, men bare havde fået smertestillende. Jeg var ved at give op flere gange,« forklarer Peter Herstrøm.

Men uden de røntgenbilleder, som han vidste, at Lis Herstrøm havde fået taget, så var det svært for Peter Herstrøm at vurdere, hvorvidt moderens kræft kunne være opdaget før tid. Derfor søgte han også aktindsigt i røntgenbillederne.

Og her fik han et gennembrud.

»Der er en tydelig knude på det ene billede fra 2014, det er ikke til at overse. Jeg er ikke uddannet radiograf, men hvordan i alverden kan en læge overse noget, der er så tydeligt,« spørger Peter Herstrøm.

Og den påstand har Peter Herstrøm fået medhold i fra en uvildig lungekirurgisk speciallæge. Igennem Patienterstatningen har en læge fra Rigshospitalet nemlig vurderet, at lægerne på Sygehus Sønderjylland og Lægehuset Tandsbjerg allerede i 2013 ud fra røntgenbilleder burde havde set den store kræftknude.

'Tumoren er ikke opdaget i august 13 og desværre heller ikke i september 14. Det sidste er uforståeligt da tumoren på dette tidspunkt er fuldt synlig og ikke delvist skjult af overlejrende strukturer. Tumoren er sværere at se på optagelsen august 13, da den ligger på et at de typiske steder hvor tumores bliver overset pga. overlejring af clavikel og costae,' lyder det i vurderingen fra den uvildige læge, inden det konkluderes:

'Men der er klart sideforskel på de to sider, og man bør som radiolog have fokus på dette og opdage infiltratet.'

På billedet, der er fra september 2014, ses kræftknuden i Lis Herstrøms lunge, som lægerne overså.

Havde lægerne allerede opdaget knuden tilbage i 2013, så havde Lis Herstrøms haft 50 procents chance for at leve fem år efter, vurderer den uvildige speciallæge.

»Jeg tror, at min mor ville have levet i 10 år mere, hvis man havde opdaget det i tide. Nu får hun ikke mulighed for at se sine børnebørn, som hun var så glad for, vokse op.«

Hun spillede syg prinsesse i Game of Thrones: Sådan ser hun ud i dag
Hun spillede syg prinsesse i Game of Thrones: Sådan ser hun ud i dag

Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægefaglig direktør for Sygehus Sønderjylland, beklager i interview med Jydske Vestkysten, at knuden er blevet overset.

»Det kan jeg kun beklage og give en uforbeholden undskyldning, selv om de efterladte ikke får deres mor tilbage. Det er en rigtig trist sag,« siger han til Jydske Vestkysten og afviser samtidig, at røntgenbillederne af Lis Herstrøms lunger skulle være endt i en bunke af færdigdiagnosticerede uden at være kigget igennem.

Peter Herstøm vil nu klage til Styrelsen for Patientsikkerhed og håber, at de læger, der overså knuden i Lis Herstrøms lunge, bliver stillet til ansvar.

Stadig flere danskere overlever kampen mod kræft
Stadig flere danskere overlever kampen mod kræft

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx