Af Ritzau - 05/10-16 19:27; Opdateret: 05/10-16 20:04

Løkke nægter at stå skoleret om Hjorts regnestykkeLøkke nægter at stå skoleret om Hjorts regnestykke

Statsministeren afviser at møde op i et samråd om udskældte beregninger af Socialdemokratiets 2025-udspil.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser endnu engang at møde op i et samråd, som oppositionen har indkaldt ham til. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Et ganske særligt regnestykke blev i slutningen af september omdrejningspunkt i en bemærkelsesværdig strid mellem finansministeren og Socialdemokratiets gruppeformand.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev indblandet. Men han vil ikke møde op i et samråd, som Socialdemokratiet har indkaldt ham til i striden.

- Jeg kan oplyse, at jeg af principielle grunde ikke finder anledning til at besvare samrådsspørgsmålet, da det vedrører regeringsinterne forhold, lyder den skriftlige afvisning fra Lars Løkke Rasmussen.

Det omstridte regnestykke slår fast, at Socialdemokratiets 2025-udspil mangler over seks milliarder kroner.

Striden består i, hvem der har haft lommeregneren fremme. Det har finansministeren selv, siger gruppeformand Henrik Sass Larsen (S).

Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) holder fast i, at det er Finansministeriet, der på hans opfordring har regnet udspillet igennem - ud fra forudsætninger, som ministeren har fastlagt.

Beskyldningen fra Socialdemokratiet lyder dernæst, at Hjort har instrueret Finansministeriet i et anvende forkerte forudsætninger for at få det svar, han var ude efter. Partiet taler endda om embedsmisbrug.

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) indkaldte statsministeren i samråd for at finde ud af, hvad Løkke vidste om beregningerne. Men socialdemokraterne skal altså ikke forvente at høre mere fra Løkke i sagen.

Løkke henviser i stedet til finansministeren.

Men Benny Engelbrecht giver ikke op. Han beder nu statsministeren om en skriftlig redegørelse.

- Statsministeren skal redegøre for sin tilsynsforpligtelse med Finansministeriet, siger ordføreren, der derudover stadig mangler svar på en række spørgsmål:

- Hvem var det helt præcist, der bad om hvad – hvem lavede beregningerne – og hvorfor kan Finansministeriet ikke stå inde for de beregninger?

Statsministre kaldes ofte i samråd, men det hører til sjældenhederne, at de møder op.

Så sent som i slutningen af juni klagede et flertal i Folketinget til præsidiet over, at Løkke nægtede at møde op i et samråd om landbrugspakken, der endte med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister.

Dengang var begrundelsen også en henvisning til "regeringsinterne forhold".

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx