Af Jacob Friberg - 20/08-17 18:47

Danske myndigheder reagerer på ny trussel fra Al-Qaeda: TogtrafikkenDanske myndigheder reagerer på ny trussel fra Al-Qaeda: Togtrafikken

Det slår gnister på forsiden af Al-Qaedas terrormagasin 'Inspire', der er prydet af et sæt toghjul på skinner.

storybild

Banedanmark, der driver jernbanerne, har taget kontakt til PET, fordi Al-Qaeda opfordrer til terrorangreb mod tog. (Billede: Henning Bagger)

Gnisterne springer, som om toget er ved at bremse. For magasinet, der blev udgivet for nylig, indeholder en detaljeret guide til at begå terror ved at afspore tog.

Banedanmark, der driver og vedligeholder statens jernbaner, er opmærksomme - og har reageret - på Al-Qaedas magasin. Det oplyser Banedanmarks presseafdeling til BT.

- Vi holder øje med, hvad der kan være af trusler. Vi så det i fredags og tog kontakt til Politiets Efterretningstjeneste, som vi løbende er i dialog med om sikkerheden, lyder det fra Banedanmark, der ikke vil gå i detaljer i, hvad der bliver drøftet.

Desuden er man i forvejen forberedt på at håndtere terrorangreb, naturkatastrofer eller andre større hændelser, oplyser Banedanmark, der er en statsvirksomhed under Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Også i Sverige har myndighederne reageret. Det svenske Trafikverket har sendt en mail ud til sine entreprenører og personale for at informere om Al-Qaedas magasin. Det bekræfter Trafikverket over for Aftonbladet. Svensk personale opfordres til at være opmærksomt.

Og der er god grund til at tage truslen fra Al-Qaeda alvorligt, forklarer journalist og underviser Deniz Serinci, der er forfatter til flere bøger om islamisme.

- Al-Qaedas magasin Inspire har også tidligere opfordret til at køre folk ned - altså den her lastbilsterror, som vi nu ser. Så der er jo nogle, der føler sig inspireret af det, siger Deniz Serinci.

Han forklarer, at Al-Qaeda gerne vil opfattes som en organisation, der fører an i den internationale jihad – hellig krig. Al-Qaeda ligger i konkurrence med sin fjende, Islamisk Stat (IS).

IS var oprindeligt en del af Al-Qaeda, men efter en række IS-angreb på shiamuslimer og brutale halshugninger optaget på video ville Al-Qaeda ikke længere have noget med IS at gøre. De var for brutale, forklarer Deniz Serinci.

Nu er Islamisk Stat ved at blive opløst, og Al-Qaeda ser det som en mulighed for at markere sig igen.

I 2004 mistede næsten 200 personer livet i Spaniens hovedstad Madrid, da en række bomber gik af i fyldte morgentog. Gerningsmændene var inspireret af Al-Qaeda, og Al-Qaeda tog skylden for angrebet.

- Så der er bestemt grund til at tage Al-Qaedas trusler alvorligt. Folk er sårbare i et tog. Du kan ikke bare løbe væk, siger Deniz Serinci.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx