Af - 08/09-15 09:35; Opdateret: 08/09-15 10:06

Chefredaktør: Derfor viser vi billede af spyttende mandChefredaktør: Derfor viser vi billede af spyttende mand

Ansvarshavende chefredaktør på Information forklarer, hvorfor avisen bringer et billede af en enkeltperson, der tilsyneladende spytter på gående flygtninge.

Bildstrecke im Grossformat »

Ved du noget om sagen, og kender du manden, så skriv til cha@mx.dk
------------------------------------------------------------------------------------------------

Ét billede turnerer nu voldsomt på både nyheds- og sociale medier. En mand, der øjensynligt spytter på de gående flygtninge, der siden søndag er ankommet til Danmark via Rødby, bliver særdeles udskældt for sin handling på baggrund af billedet.

Om manden rammer de gående – og dermed måske bryder straffeloven – er uvist, ligesom det er uvist, om manden er psykisk rask.

Over for metroxpress forklarer chefredaktør på Information, Christian Jensen, hvorfor avisen har valgt at udstille manden.

- Det er et billede taget på et offentligt sted, hvor der er et stort presseopbud. Vi dokumenter den virkelighed, der udspiller sig.

Så i er ikke sikker på, om han rammer flygtningene og dermed gør noget, der kan være strafbart?

- For os er det ikke centralt, om spytklatten rammer. Det centrale er, at han spytter. Billedet rejser ikke nogen anklager mod, at han gør noget ulovligt, men det dokumenterer situationen i Rødby i går. Vi bragte også en række andre billeder – for der var en masse positive indtryk dernede fra – men det her var så et af de negative. På Information er vi forpligtet til at skildre både det negative og det positive.

Her er billedet, der lige nu får danskerne til at rase
Her er billedet, der lige nu får danskerne til at rase

Foto: Information/Sigrid Nygaard. Metroxpress har sløret billedet.

Ved i noget som helst om manden – og han eksempelvis er psykisk rask?

- Vi kender ikke den konkrete person.

Har i ikke et ansvar for at beskytte manden som enkeltperson – især når i ikke ved, om han er psykisk normal, og om han har gjort noget ulovligt?

- Absolut. Holdt op i mod den situation, vi skildrer, mener vi, at det er vigtigt både at vise de positive aspekter ved danskernes møde med flygtningene og de negative. Derfor har det offentlighedens interesse at dokumentere, at begge tilstande er til stede.

- Så her overstiger offentlighedens interesse det andet hensyn. Og det afgørende er, at han er fotograferet et offentligt sted. Han er fotograferet et sted, hvor der står flere fotografer omkring ham. Vi har ikke skjult os.

Når han spytter lige foran flere pressefotografer, kan man så ikke antage, at han ikke er en person, der tænker sig allermest om?

- Han er en voksen mand, der må stå inde for sine handlinger.

Du siger selv, at i ikke ved, hvem han er, og om han måske har en diagnose, der gør, at han netop ikke kan stå inde for sine handlinger. Kunne i ikke have fortalt historien uden at udstille manden?

- Det kunne vi godt have valgt, men vi mener, at vi viser en del af en virkelighed, som fandt sted i Danmark i går.

Så er det fikset: Udskældt billede får en kærlig overhaling
Så er det fikset: Udskældt billede får en kærlig overhaling

230 asylsøgere til Malmø på døgn - forsvinder i Danmark
230 asylsøgere til Malmø på døgn - forsvinder i Danmark

På grund af omstændighederne har metroxpress valgt at sløre billedet af manden.

LÆS OGSÅ: 300 flygtninge er forsvundet siden ankomsten til Danmark

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx