01/03-14 08:02

SF-bagland skælder ud på Dong-ballademagereSF-bagland skælder ud på Dong-ballademagere

Det var uacceptabelt, at folketingsmedlemmer ikke ville rette sig efter landsledelsen, lyder det.

storybild

Det var uacceptabelt, at folketingsmedlemmer ikke ville rette sig efter landsledelsen, lyder det. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Når landsledelsen i SF har truffet en beslutning, så følger man den, når der er afstemning i folketingssalen - også selvom man er uenig. Sådan lyder det fra baglandet i SF, en måned efter at intern splid om salget af Dong-aktier førte til partiets exit fra regeringen.

SF'ere vil i regering igen
SF'ere vil i regering igen

I en rundspørge foretaget af Ritzau erklærer flere SF'ere, at det var uacceptabelt, da folketingspolitikere nægtede at stemme for salg af Dong-aktier til Goldman Sachs, selvom et flertal i landsledelsen havde besluttet at bakke op om salget.

- Hvis landsledelsen beslutter noget, så må alle folketingsmedlemmer stemme efter det, siger Bjarne Andersen, byrådsmedlem i Favrskov.

231 lokalformænd, byrådsmedlemmer og regionsrådsmedlemmer er blevet spurgt. 102 har svaret, og ud af dem erklærer 69, at folketingspolitikernes opførsel var uacceptabel. 18 synes, at det var i orden.

SF vil halvere genoptjening på dagpenge
SF vil halvere genoptjening på dagpenge

Dermed er det tilsyneladende begrænset med opbakningen til SF-folketingsmedlemmer som Trine Pertou Mach, Karsten Hønge, Lisbeth Bech Poulsen og Özlem Cekic, der i første omgang ikke bakkede op om landsledelsens beslutning.

Bente Borg Donkin, byrådsmedlem i Helsingør, mener personligt, at salget skal forhindres. Men kursen skal vedtages af et flertal i partiet.

- Det var et demokratisk problem at gå imod landsledelsen. Det skabte usikkerhed om, hvorvidt vores partileder havde mandat til at fastholde sine aftaler med regeringen, siger hun.

Den nyvalgte formand, Pia Olsen Dyhr, har fortalt, at hun blev rasende, den dag en del af folketingsgruppen ikke ville følge flertallets beslutning.

SF: Hvorfor giver vi ingen erstatning for dødelige lægefejl
SF: Hvorfor giver vi ingen erstatning for dødelige lægefejl

Det er afgørende for hende at få støtte fra baglandet, vurderer Hans Mortensen, politisk journalist og forfatter til en bog om SF.

- Det kan læses som en opbakning til hendes midtsøgende projekt og en afvisning af dem, som vil trække SF længere ud til venstre, som det ellers lå i kortene, siger han.

På weekendens landsmøde skal SF blandt andet diskutere forløbet.

Landsledelsen lægger i sin beretning op til at placere ansvaret for det dramatiske farvel til regeringsmagten hos kritikerne af Dong-salget. Den udlægning støtter flere af SF'erne i rundspørgen.

Annette Vilhelmsen fik intet valg, mener Kasper Westh, lokalformand i Odense.

SF's gamle næstformand vil i Folketinget... for S
SF's gamle næstformand vil i Folketinget... for S

- Den fløj, som meddelte, at de ikke ville stemme sammen med partigruppen, det er naturligvis deres ansvar, at SF trådte ud af regeringen. Hvis skulle det ellers være?, spørger han.

Lørdag ventes flere af kritikerne af landsledelsens beretning dog også at gå på talerstolen for at forsvare afvisningen af Dong-salget.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx