Af - 30/12-13 09:41; Opdateret: 30/12-13 09:55

Her er verdens værste fyrværkeri-katastroferHer er verdens værste fyrværkeri-katastrofer

Nytårsfyrværkeri er flot og festligt - men kan være

23 dræbt og 947 såret i Holland

Fyrværkeri-katastrofen i den hollandske by Enschede i maj 2000 anses af mange, som den værste. 100 tons fyrværkeri i en fabrik midt i byen eksploderede med samme kraft som en gigantisk bombe. Det dræbte 23, heraf fire brandmænd, sårede 947 og gjorde 2150 mennesker hjemløse, da 400 huse blev jævnet med jorden. Ved eksplosionerne blev der sendt røgsøjler op, som kunne ses 15 kilometer væk. Det lignede en atombombeeksplosion.

Hver anden kvinde frygter fyrværkeri
Hver anden kvinde frygter fyrværkeri


40 dræbt og 70 såret i Indien

I Indiens fyrværkeri-hovedstad Sivakasi, hvor der findes 700 krudt-fabrikker, gik det helt galt i september i fjor, da et par af de 300 medarbejdere på den illegale fabrik ’Om Sakthi’ stod og blandede kemikalier i et meget varmt rum. En gnist startede en hidsig eksplosionsagtigt brand, som varede i fem timer og som 40 fabriksarbejdere ikke undslap. De omkom ulykkeligvis og yderligere 70 fik frygtelige forbrændinger. Folk i hundredvis flygtede fra området. Det førte til, at 150 illegale fyrværkeri-fabrikker blev lukket, mange blev anholdt.

Stort krudtlager fundet nær Flyvergrillen
Stort krudtlager fundet nær Flyvergrillen

6 dræbte og 100 såret i Mexico

På en markedsplads i landsbyen Jesus Tepatepec i det cen-trale Mexico landede en vildfaren raket i marts i år på en lastbil fyldt med fyrværkeri. Fyrværkeriet skulle bruges til religiøse festligheder, og ofrene for ulykken – 16 dræbte og op mod 100 sårede - stod og forberedte sig på festlighederne tæt ved lastbilen, da det detonerede som en bombe, der kastede menneskelig omkring sig. Hæren blev sat ind for at rydde op efter den værste fyrværkerikastrofe i Mexico nogensinde.

Nu bliver der brand i Danmark
Nu bliver der brand i Danmark

Kina: 11 døde

I januar i år eksploderede en en lastbil fyldt med fyrværkeri midt på en kinesisk motorvejsbro. Broen kollapsede og talrige biler styrtede mod jorden og blev overdynget med betonstykker fra det 80 meter lange stykke bro, som blev sprængt i stykker. 11 blev dræbt. Langt flere blev kvæstet. Ulykken førte til hundredvis af kilometer kø på motorvejen G30, der er Kinas længste med sine 4400 kilometer. Foto: Corbis

Danmark: Brandmand døde

En brandmand mistede livet, syv blev indlagt med kvæstelser og omkring 80 indlagt med røg- og høreskader, da en eksplosionsagtig brand onsdag den 3. november 2004 brød ud på N. P. Johnsens Fyrværkeri-fabrik i Seest ved Kolding. Eksplosionerne fremkaldte jord-rystelser, som svarede til 2,2 på Richter-skalaen. Der blev slået storalarm og i alt blev 750 husstande med omkring 2000 beboere evakueret. Et fabriksområde med 12 virksomheder blev totalt ødelagt. Der opstod skader på 355 huse og skete ødelæggelser for milliarder af kr.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx