21/09-13 12:11

Lektor: Økonomisk politik sender S-vælgere i DF-armeLektor: Økonomisk politik sender S-vælgere i DF-arme

Vælgerne flygter fra Socialdemokratiet til Dansk Folkeparti på grund af økonomisk og social politik.

storybild

Mon ikke, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl klapper i hænderne over de seneste meningsmålinger. (Billede: Polfoto)

Hvis der var valg nu, ville Dansk Folkeparti få massiv fremgang og kapre hver femte stemme, fordi en række socialdemokratiske vælgere er utilfredse med regeringens økonomiske og sociale politik.

Det vurderer lektor og valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager, efter at en ny meningsmåling fra Rambøll/Analyse Danmark i Jyllands-Posten sender Socialdemokraterne ned på 17,5 procent af stemmerne og Dansk Folkeparti op på 20,2 procent.

- Vælgerne går på grund af utilfredshed med den økonomiske og socialpolitiske profil siden valget. Vælgerne oplever Socialdemokraterne som for højreorienteret, og så tilbyder DF sig som et parti, der på nogle områder ligger længere til venstre, siger Rune Stubager til Ritzau.

LÆS OGSÅ: DF større end Socialdemokraterne i ny måling

Det er blandt andet det offentliges forbrug, hvor Dansk Folkeparti vil bruge flere penge end regeringen, der får tidligere S-vælgere til nu at ville sætte kryds ved DF, vurderer lektoren.

I Dansk Folkeparti er formand Kristian Thulesen Dahl godt tilfreds med den store opbakning, men han mener også, at nogle af vælgerne forsvinder igen inden valget, fordi S-vælgerne går til DF i protest.

Den analyse er Rune Stubager enig i, og han følger interesseret "om Socialdemokraterne har noget i posen, som kan lokke vælgerne tilbage, eller om protesten varer ved frem til valget".

- Hvis Socialdemokraterne skal have fat i nogle af protestvælgerne, så kunne de prøve at rejse spørgsmålet, om hvordan DF kan sikre deres venstreorienterede profil og samtidig støtte Lars Løkke som statsminister, vurderer Rune Stubager.

Selvom det ser skidt ud for Socialdemokraterne, så viser vandringen til Dansk Folkeparti, at der ikke er noget galt med det socialdemokratiske tankegods, vurderer lektoren.

- Der er ikke noget, der for alvor tyder på, at vælgernes ønsker har ændret sig. Vælgerne ligger nogenlunde stabilt, og så er der en opfattelse af, at partierne flytter sig, og det er der nogle, der ikke bryder sig om, forklarer Rune Stubager.

Da Dansk Folkeparti peger på Lars Løkke (V) som statsminister, så har blå blok stadig klart flertal i målingen. Oppositionen står til 57,7 procent af stemmerne, mens regeringen og Enhedslisten kan mønstre 42,3 procent.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Salah gik grædende fra banen: Hans...
bt.dk
Her er den overraskende sandhed om...
bt.dk
Efter stort FCK-chok: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx