Dansk zoo med vild ændring: Her kan du gå frit rundt blandt farlige dyrDansk zoo med vild ændring: Her kan du gå frit rundt blandt farlige dyr

Chimpanser, giraffer og alpakaer er normalt vilde dyr, som danskerne må nøjes med at kigge på gennem pansertykke glasruder eller tårnhøje hegn.

Bildstrecke im Grossformat »

Chimpanser, giraffer og alpakaer er normalt vilde dyr, som danskerne må nøjes med at kigge på gennem pansertykke glasruder eller tårnhøje hegn.

Men hører man til de dyreglade, der gerne vil helt tæt på, så er der godt nyt. Til sommer indfører Odense ZOO et helt nyt område i haven, hvor besøgende kan gå rundt blandt dyrene. Helt specifikt drejer det sig om tre dyr, som gæsterne i Odense ZOO nu kan komme meget tæt på - chimpanserne, girafferne og alpakaerne.

»Vi har valgt chimpanserne, fordi de er det, vi kalder for et ‘hitdyr’, som er meget populære. Alle skal simpelthen et smut forbi chimpanserne, når de er her. Girafferne er fascinerende på grund af deres højde og mønster, mens alpakerne er et dyr, mange kender på grund af deres meget eksklusive uld, som bliver brugt til strik,« siger zoolog ved Odense ZOO, Nina Collatz Christensen.

Panda-alarm! Vores sort/hvide venner får VILDT anlæg i Zoologisk Have
Panda-alarm! Vores sort/hvide venner får VILDT anlæg i Zoologisk Have

Men selvom chimpanser kan blive aggressive og med deres skarpe hjørnetænder faktisk er livsfarlige for mennesker, så skal havens gæster ikke bekymre sig - hverken for angreb eller undslupne aber. Odense ZOO har nemlig forberedt sig godt på det nye tiltag, fortæller zoologen.

»Vi har trænet vores chimpanser til ikke at angribe, og der vil også stå guider ovre på øen, som skal sikre, at der kun kommer gæster ind og ingen chimpanser ud,« forklarer Nina Collatz Christensen.

Det samme gør sig gældende i det store giraf-område, hvor guiderne sørger for, at ingen gæster får lavet pludselige armbevægelser, der kan forskrække de store dyr.

Træningen af chimpanserne har stået på siden slutningen af sidste sommer, og Odense ZOO regner med at være færdige med forberedelserne i slutningen af maj, så man kan køre de første test-besøg på chimpanse-øen, hos girafferne og ved alpakaerne, inden de hegnsfrie besøg åbner for alvor den 24. juni.

Chimpansernes nuværende anlæg bliver renoveret, så havens gæster via en bro kan gå over den vandgrav, der lige nu adskiller dyrene fra gæsterne, og ind på selve chimpansernes ø med klatrestativer.

Her kan gæsterne gå rundt blandt aberne på særligt anlagte stier uden hegn - i princippet kan man komme tæt nok på til at klappe chimpanserne. Men det skal man altså lade være med, fortæller Nina Collatz Christensen.

»Det er på dyrenes vilkår, når man er inde på øen. Så selvom man skulle komme tæt nok på til at klappe dyrene, så skal man lade være,« siger hun og fortæller, at det også gælder inde ved alpakaerne, som ligesom lamaen, kan finde på at spytte dele af sit maveindhold, hvis den føler sig stresset eller truet.

»Vi regner selvfølgelig ikke med, at det sker. Vores alpakaer er ret rolige, men det er nok en god idé at huske kleenex,« siger Nina Collatz Christensen.

Konceptet ‘hegnsfri zoo’ starter faktisk allerede i påskeferien, hvor de besøgende i Odense ZOO kan komme ind og besøge kænguruerne og de røde pandaer. Men konceptet har været så populært, at Odense ZOO nu vil gøre det til et fast koncept med vildere dyr.

Hvis de nye faste zoner bliver en succes, vil Odense ZOO begynde at overveje at træne endnu farligere dyr såsom løverne og tigrene.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se videoen: Modellen Joy går nøgen på...
bt.dk
14-årig rapper vælter Danmark: Vi har...
bt.dk
FN vedtager våbenhvile for Syrien:...
bt.dk
Wow: Her er Danmarks dyreste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx