Af - 08/09-16 04:00; Opdateret: 08/09-16 08:55

Løkke vil tage penge fra studerende som CharlotteLøkke vil tage penge fra studerende som Charlotte

Regeringen vil afskaffe revalideringsordningen i deres nye helhedsplan, men det kan få alvorlige konsekvenser for tusindvis af studerende, advarer Danske Handicaporganisationer

storybild

Charlotte Steen fik revalidering, efter hun blev kørt ned af en spritbilist, da hun læste til sygeplejerske. Læs hendes historie i bunden af artiklen.

En alvorlig hjernerystelse, trafikulykker eller svær depression. Hvert år får tusindvis af danske studerende økonomisk hjælp i form af revalidering til at komme gennem deres uddannelse, hvis de af fysiske, psykiske eller sociale årsager har begrænsninger i arbejdsevnen.

En hjælp, som regeringen lægger op til at spare væk i deres nye helhedsplan. Men det vil ifølge Danske Handicaporganisationer kunne få alvorlige konsekvenser for uheldige unge, der rammes af et handicap under deres uddannelse.

“Fjerner man revalideringen, forhindrer man nogle i at få en uddannelse, og konsekvensen bliver, at studerende med et handicap ender med slet ikke at komme ind på arbejdsmarkedet”, siger formand, Thorkild Olesen og understreger, at revalidering har en rigtig god effekt.

Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt
Handicappede frygter SU-besparelse: De rammer helt skævt

Som det ser ud nu er revalidering en af de måder, man kan gennemføre en uddannelse, hvis man har eller får et handicap som studerende, fordi det giver en mulighed for at indrette sin hverdag på en måde, så man har roen til at fokusere sine kræfter på at studere.

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

Samme opfattelse har uddannelsesordfører for SF Jacob Mark, der mener, at Danske Handicaporganisationers kritik er fuldt berettiget.

“Det strider mod ambitionen om, at det i Danmark skal være muligt at tage en uddannelse og komme tilbage til arbejdsmarkedet, selv om man bliver ramt af sygdom eller handicap”, siger han og pointerer, at forslaget kan blive dyrt for Danmark på sigt, fordi man risikerer, at en gruppe falder permanent udenfor arbejdsmarkedet, hvis de ikke får deres uddannelse.

DF og S afviser SU-reform: Den rammer socialt skævt
DF og S afviser SU-reform: Den rammer socialt skævt

Også hos Radikale Venstre undrer man sig over, at regeringen vil fjerne muligheden for, at handicappede studerende kan få revalidering.

“Vi har umiddelbart et indtryk af, at revalidering er en ordning, der virker, og derfor forstår vi ikke, hvorfor regeringen vil afskaffe den. Det virker som om, man har manglet et sted at finde de sidste millioner, og så er det blevet det her område”, siger
beskæftigelsesordfører og næstformand for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen.

I et skriftligt svar forklarer beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), at der allerede findes et system, der tager hånd om handicappede under uddannelse.

"Har man et alvorligt handicap, som i betydelig grad svækker muligheden for at arbejde, kan man få et handicaptillæg ved siden af SU’en ved videregående uddannelser. Det er godt, fordi der er ekstra udfordringer som studerende, hvis man er handicappet. Jeg vil samtidig understrege, at alle der er i gang eller har fået bevilget revalidering på nuværende tidspunkt naturligvis får mulighed for at gennemføre", skriver han.

Det er dog ikke et realistisk alternativ, mener formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, som gør opmærksom på, at reglerne for at få handicaptillæg er meget restriktive, og at det kræver, man slet ikke har en evne til at arbejde, hvorimod revalidering gives ved nedsat arbejdsevne.

Jeg kunne komme tilbage til det liv, jeg havde før ulykken

Charlotte Steen er i dag 35 år. Hun arbejder som sygeplejerske på Rigshospitalet i et flexjob og er mor til to.

Charlotte Steen er ved at afslutte første semester på sin uddannelse som sygeplejerske, da hendes liv ændrer sig. En aften, da hun står på et fortov, bliver hun kørt ned af en spritbilist, og hun ligger efterfølgende i respirator i en uge.

“Jeg havde fået indre blødninger i hovedet, og trykket i min hjerne havde været for højt, og det betød, at jeg fik en hjerneskade.”

Efter ulykken er Charlotte gennem flere måneders genoptræning, og selv om hun har fået alvorlige skader i form af ekstrem træthed, dårlig koncentration og følsomhed overfor støj, er hun fast besluttet på, at hun vil tilbage til sit studie.

“Jeg valgte at blive sygeplejerske, fordi jeg gerne ville hjælpe andre, og da jeg selv blev syg og oplevede den forskel, som sygeplejerskerne gjorde for mig, blev jeg bekræftet i, at det var det rigtige valg.”

Før sin ulykke havde Charlotte to studiejobs for at supplere sin SU, men efter hun bliver hjerneskadet, kræver det alle hendes kræfter at følge med på studiet.

Mødrehjælpen om lavere SU: Børnefamilier havner i gæld
Mødrehjælpen om lavere SU: Børnefamilier havner i gæld

Derfor betyder det meget for hende, at hun får økonomisk støtte i form af revalidering, der giver hende mulighed for at købe hjælpemidler til studiet, få hjælp af en psykolog til at bearbejde ulykken og ro til at fokusere på at vende tilbage til sit liv.

“Alle der kommer ud for en ulykke på den måde, har jo et ønske om at kunne vende tilbage til det liv, de havde før, og det hjalp revalideringen mig med, fordi det gav mig en ro, der betød, at jeg kunne fokusere på at komme gennem min uddannelse.”

Charlotte Steen blev færdiguddannet som sygeplejerske i januar 2014, og hun arbejder dag i et flexjob på Rigshospitalet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx