Af - 24/08-15 22:49

Skat sætter 4.700 borgere i karantæne for fusk og fejl i deres skattefradragSkat sætter 4.700 borgere i karantæne for fusk og fejl i deres skattefradrag

Bang - og så må du ikke røre de digitale tal i to år...

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/JØrgensen Jakob)

Kun fantasien sætter grænser, når danskerne forsøger at fuske med fradragene på den personlige selvangivelse for at slippe billigere i skat, skriver Politiken.

Det er både nemt og enkelt at ændre tal og beløb i den digitale selvangivelse, der er frit tilgængelig i hver enkelt borgers skattemappe på nettet, men 4.700 borgere har fejlet eller fusket så massivt med fradragene, at Skat har blokeret deres adgang til det digitale tast selv-system i to år – i et karantænesystem, der ifølge Skat selv har udviklet sig til en effektiv bagstopper for grove misforståelser og regulær fradragssvindel.

Jonas donerer folks smårester fra SKAT til flygtninge
Jonas donerer folks smårester fra SKAT til flygtninge

- De borgere, der er sat i karantæne, kan groft sagt opdeles i tre grupper: Først og fremmest dem, der ikke kan finde ud af reglerne og derfor ikke er i stand til selv at styre selvangivelsen – og det er den største gruppe. Så er der den hårde kerne af garvede fradragssvindlere, der går efter den store gevinst. Og den sidste gruppe er de borgere, der tager chancen og prøver at bevilge sig selv et lille uautoriseret statslån, fordi privatøkonomien er midlertidigt presset. Det er borgere, der ellers ikke snyder, og som har alle intentioner om at betale tilbage senere, de skal bare lige have lidt luft, siger Richard Hanlov, underdirektør i Skat, til Politiken.

Men både små og store fradragsfuskere får stadig større problemer med at pille ved fradragene. For Skat låser hele tiden flere felter på selvangivelsen, fordi oplysningerne automatisk bliver indberettet til Skat fra arbejdsgivere, fagforeninger, banker, myndigheder og andre eksterne parter. Jo flere felter der bliver låst, jo mindre er mulighederne for at snyde, og samtidig undgår borgerne at løbe sur i komplekse skatteregler. Mere end 20 felter på selvangivelsen er blevet låst siden 2012, så skatteborgerne ikke længere kan ændre indholdet.

V åbne for K's krav om grundskyldsstop hvis der er råd
V åbne for K's krav om grundskyldsstop hvis der er råd

SKAT bruger millioner af borgernes penge på småbeløb
SKAT bruger millioner af borgernes penge på småbeløb

I 2012 kom 85 procent af alle indberetningerne på de personlige selvangivelser fra eksterne parter, banker, myndigheder og realkreditinstitutter – nu er det 95,9 procent af oplysningerne, der indberettes automatisk. Dermed står skatteborgerne nu kun selv for små 4 procent indberetningerne på selvangivelsen. Og det er intet mindre end verdensrekord, fastslår Richard Hanlov.

- Træfsikkerheden i de personlige selvangivelser er større i Danmark end noget andet sted i verden. Vi kan se, at danskerne angav hele 99,7 procent af deres skattebetaling korrekt på årsopgørelsen i 2012. Og det giver os det mindste skattegab nogensinde – altså forskellen på den skat, vi betaler, og den skat, vi rent faktisk skal betale. Af danskernes samlede skattebetalinger på cirka 500 milliarder kroner årligt, er det rundt regnet fejl for 1 milliard kroner om året, siger Richard Hanlov til Politiken

SKAT efter kritik for regnbueflag: - Vi hylder mangfoldigheden
SKAT efter kritik for regnbueflag: - Vi hylder mangfoldigheden

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx