23/10-14 07:24

Billige autostole dumper på stribe i sikkerhedstestBillige autostole dumper på stribe i sikkerhedstest

En ny test for FDM viser, at mange billige autostole giver for ringe sikkerhed og for mange giftstoffer.

storybild

(Billede: Wikimedia Commons/WT Waroona)

Når de yngste passagerer i bilen skal spændes fast, er det ifølge en ny test en god idé at punge lidt ekstra ud, hvis sikkerheden skal være i orden.

Ifølge bilejernes organisation, FDM, der har testet en række autostole i samarbejde med flere europæiske bilklubber, er der ikke meget godt at sige om de lavpris-autostole, som er blevet undersøgt.

Diesel-bilister betaler for velhaveres luksus-elbiler
Diesel-bilister betaler for velhaveres luksus-elbiler

Nu kommer der elbiler på motorvejene: Frygt for højere priser
Nu kommer der elbiler på motorvejene: Frygt for højere priser

Sikkerheden er nemlig alt for ringe, og mængden af skadelige stoffer er alt for stor. Derfor er der kun én stol, der består testen.

Af de i alt 11 autostole, der alle koster omkring 500 kroner, dumper mere end halvdelen i sikkerhed, mens fire lige akkurat består. Kun én stol klarer sig samlet overbevisende.

I forhold til såkaldt sidekollision er beskyttelsen næsten helt fraværende. Det skyldes, at flere af autostolene er konstrueret til at kunne følge barnet i flere år. Undervejs tilpasses stolen barnet ved eksempelvis at afmontere rygbeskyttelsen, men det advarer FDM kraftigt imod.

- Vi har gennem de senere år set, hvordan kvaliteten af autostole generelt er blevet bedre. Det er bestemt ikke tilfældet her. Tværtimod illustrerer testen, at ideen med at lave en autostol, der løbende tilpasses barnet, så det til sidst kun sidder på en selepude, er en dårlig løsning, vi på ingen måde kan anbefale, siger bilteknisk redaktør for FDM, Søren W. Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Se vinderen: Her er årets bedste brugtbil 2014
Se vinderen: Her er årets bedste brugtbil 2014

Spar 100.000 kroner: Din næste bil er en klasse bedre
Spar 100.000 kroner: Din næste bil er en klasse bedre

Et andet parameter, som autostolene falder igennem på, er på indholdet af skadelige stoffer.

Her dumper otte af stolene, mens de resterende tre får anmærkninger for let forhøjet indhold af uønsket kemi som ftalater, farvestoffer og flammehæmmere.

- Siden vi i 2011 begyndte at teste for skadelige stoffer i de dele af autostolen, som barnet er i kontakt med, er det lykkedes de fleste producenter stort set at fjerne stofferne fra stolene, hvor de ikke har noget at gøre. Derfor er det også både bekymrende og skuffende at se, hvor dårligt autostolene i segmentet her klarer sig, siger Søren W. Rasmussen.

Lavprisstolene sælges oftest i netbutikker og enkelte supermarkedskæder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Go' Morgen Danmark-vært har solgt...
bt.dk
Motorcyklist og bilist i voldsom...
bt.dk
30-årig søn nægtede at flytte...
bt.dk
Medinas frække natklub-show: Frit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx