Af - 13/10-16 09:13

Stor forskel på prisen for behandling af forskellig slags kræftStor forskel på prisen for behandling af forskellig slags kræft

En kræftpatient koster i gennemsnit 315.000 kroner at behandle, men der er stor forskel på prisen for forskellige kræftformer, viser ny rapport, Fra 30.000 til over en million

storybild

(Billede: bax Lindhardt)

Hver tredje dansker får i løbet af livet en kræftdiagnose, og nu har en helt ny rapport fra Syddansk Universitet kortlagt, hvad den frygtede sygdom koster samfundet.

Hver ny kræftpatient koster i gennemsnit 315.000 kroner over en femårig periode sammenlignet med en borger, som ikke er ramt af kræft, viser rapporten, der også fremhæver, at Danmark er blandt de lande i verden med den højeste kræftfremkomst.

Sundhedsøkonom: Alt kræftmedicin skal vurderes på pris
Sundhedsøkonom: Alt kræftmedicin skal vurderes på pris

“Vores livsstil betyder, at vi overordnet set klarer os dårligere, når vi sammenligner os med andre lande, og så er vi også længere tid om at søge læge”, fortæller professor og kræftforsker Michael Borre og gør opmærksom på, at vi i Danmark ikke er dårligere til at behandle kræft.

Det er ifølge rapporten i diagnoseåret, at de højeste omkostninger ved et kræftforløb findes. Her falder 55 procent det samlede beløb, og det skyldes ifølge Michael Borre, at det er dyrt at finde og kortlægge kræft gennem scanninger, ligesom forskellige operationsmetoder også kan være omkostningstunge.

Flere overlever efter indførelsen af kræftpakker
Flere overlever efter indførelsen af kræftpakker

Af rapporten fremgår det, at der er stor forskel på, hvor dyre forskellige kræftformer er at behandle. Leukæmi i uspecificerede celler koster i gennemsnit 1.1 million kroner per patient, mens modermærkekræft koster 31.680 kroner.

“Den forskel vi kan se handler meget om, hvilken type af behandling, der er tale om. Er det noget, der kan fjernes ved et relativt lille kirurgisk indgreb, eller skal der større og flere operationer til. Derfor er kræftsygdomme, der har en høj dødelighed også generelt dyrere at behandle, fordi behandlingen bliver mere omfattende”, fortæller hovedforfatter til rapporten, ph.d. og seniorforsker ved SDU, Marie Kruse.

Lise efter kræftbehandling: Min æggestok er frosset ned i 20 dele
Lise efter kræftbehandling: Min æggestok er frosset ned i 20 dele

Hun fortæller, at rapporten er et opslagsværk, der sætter tal på, hvor meget kræft koster og fylder i vores samfund, men den svarer ikke på, om vi bruger pengene rigtigt.

“Det kræver, at vi undersøger, hvad vi får for de penge i forhold til behandlingens effekt, og om vi ville få mere, hvis vi brugte dem anderledes.”

Michael Borre påpeger, at den mest effektive måde, vi som samfund kan sætte ind overfor en række kræftformer som lunge-, blære,- og nyrekræft, er ved at lave politiske tiltag, der forhindrer rygning.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx