Af Ritzau - 16/12-16 14:17; Opdateret: 16/12-16 14:46

Gade: Vi forærer jo ikke formandspost væk for ingentingGade: Vi forærer jo ikke formandspost væk for ingenting

Venstre har afstivet det blå flertal ved at forære en grønlandsk politiker en formandspost i en byttehandel.

storybild

Venstres gruppeformand, Søren Gade, har gjort det blå flertal mere robust ved at afgive formandsposten i Grønlandsudvalget til Aleqa Hammond - mod at hun ikke vil stemme imod regeringen i kabinetsspørgsmål. (Billede: Scanpix/Martin Sylvest)

Venstre har afgivet formandsposten i Grønlandsudvalget til Aleqa Hammond - mod at hun lover ikke at stemme imod regeringen i kabinetsspørgsmål.

Det sker efter flere måneders drøftelser, fortæller gruppeformand Søren Gade (V):

- Det er måske lidt unaturligt, at vi giver posten væk. Men jeg synes, at det er naturligt, at udvalgsformanden er en repræsentant fra Grønland. Men det er klart, jeg er heller ikke komplet idiot.

- Jeg forærer jo ikke en formandspost væk for ingenting.

Indtil torsdag var V-politikeren Marcus Knuth udvalgsformand, men han blev ofret i aftalen, hvor Hammond lover ikke at vælte regeringen.

Aftalen er med Søren Gades ord indgået "i respekt for det grønlandske folk":

- Hun arbejder hårdt for grønlandsk selvstændighed og mener ikke, at Danmark skal blande sig i grønlandske forhold. Og den samme holdning har hun om grønlandsk indblanding i Danmark.

Gruppeformanden understreger, at Venstre ikke vil blande sig i, hvad den socialistiske grønlandske politiker skal mene i alle andre spørgsmål.

- Der er ikke lavet nogen lokumsaftale om, at hun skal gå på kompromis med sin politiske holdning. Det er alene et spørgsmål om kabinetsspørgsmål, siger Gade.

Hammond er løsgænger i Folketinget, efter at hun i august blev ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort. En lignende sag kostede hende i 2014 posten som Grønlands landsstyreformand.

Adspurgt om Søren Gade kan forstå, hvis nogen synes, at Hammond er et kontroversielt formandsvalg, lyder svaret:

- Nu er det sådan, at vi minimum hvert fjerde år bliver stillet over for en dommer i form af et valg. Det gælder også Hammond.

- Der vil komme et valg, hvor hun står til ansvar for de grønlandske vælgere, som skal tage stilling til, om de stadig ønsker hende i Folketinget. Det hverken kan eller vil jeg blande mig i.

Kommentatorer kalder aftalen en genistreg af Venstre, fordi det blå flertal forsvinder, hvis blot én politiker hopper af. Men Søren Gade afviser, at det var udslagsgivende.

Spørgsmål: Står blå blok stærkere nu?

- Sådan tænker jeg ikke på det. Vi har et godt regeringsgrundlag og et godt parlamentarisk grundlag i Dansk Folkeparti og et godt samarbejde med dem.

- Det skulle gerne være den politik, vi fører, der gør, at regeringen kan fortsætte - og ikke en enkelt aftale med en grønlandsk politiker.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Donald Trump i smutter: Kom til at...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx