Af Marc Nicholas Thygesen - 10/04-15 12:38; Opdateret: 10/04-15 14:13

Terrorpakke: Aftale om øget aflytning kan lande i dagTerrorpakke: Aftale om øget aflytning kan lande i dag

FE ser ud til at få øgede muligheder for at aflytte danske ekstremister i udlandet, hvis politisk aftale nås.

storybild

Thomas Ahrenkiel, FE-chef, får højst sandsynligt mulighed for at komme efter danskere i udlandet. (Billede: Polfoto/FOLKVER PER)

Politikerne på Christiansborg er efter alt at dømme tæt på at være enige om en aftale om den del af terrorpakken, der omhandler Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Muligvis falder aftalen på plads fredag, hvor partierne bag forsvarsforliget mødes.

Hvis partierne bliver enige, får Forsvarets Efterretningstjeneste bedre mulighed for at overvåge danske "foreign fighters" i udlandet. Det er typisk de danskere, som vælger at tage til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

Regeringen ville overvåge andre end syrienskrigere
Regeringen ville overvåge andre end syrienskrigere

Ifølge regeringens terrorpakke "Et stærkt værn mod terror" har FE ikke den mulighed i dag.

- FE har i dag ikke lovhjemmel til at foretage en målrettet indhentning mod danske udenlandske krigere, der opholder sig i udlandet. Det er problematisk, fordi disse personer kan udgøre en betydelig trussel mod Danmarks sikkerhed, hedder det i udspillet.

Forslaget har imidlertid vakt kritik, fordi FE ikke er omfattet af krav om retskendelse. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har imidlertid allerede ændret sit oprindelige forslag, så det nu er meningen, at der skal en dommer ind over.

Regeringen ændrer omstridt terrorforslag om overvågning
Regeringen ændrer omstridt terrorforslag om overvågning

Den aftale, der forventes landet fredag, vil formentlig også omfatte 415 millioner ekstra kroner til FE over fire år. Regeringen har lagt op til, at pengene skal komme fra Forsvarets eget budget.

Teleindustri modsætter sig aflytning uden retskendelse
Teleindustri modsætter sig aflytning uden retskendelse

Regeringens samlede terrorpakke omfatter 12 områder. Ud over FE skal Politiets Efterretningstjeneste og Rigspolitiets døgnberedskab også styrkes, ligesom der skal sættes ind mod radikalisering i fængslerne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx