Af Ritzau - 31/10-16 03:10; Opdateret: 31/10-16 19:55

Arbejdstilsyn mangler sager på knap hver fjerde dødsulykkeArbejdstilsyn mangler sager på knap hver fjerde dødsulykke

Arbejdstilsynet indrømmer, at der er plads til forbedring og vil nu undersøge dødsulykker "mere deltaljeret".

storybild

Det er Arbejdstilsynets opgave at undersøge og opklare årsager til arbejdsrelaterede dødsulykker. Det har tilsynet ikke gjort i 23 procent af dødsulykkerne fra 2004 til 2015. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Mindst 124 mennesker er døde på deres arbejde i perioden 2004 til 2015, uden at Arbejdstilsynet har tilsynssager på dødsulykkerne.

Det svarer til 23 procent af alle arbejdsrelaterede dødsulykker i perioden.

Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået hos tilsynet.

Det er blandt andet Arbejdstilsynets opgave at undersøge og opklare årsagerne til dødsulykkerne, sikre dokumentation til brug i eventuelle straffesager mod arbejdsgivere og samle viden, der kan forebygge ulykker i fremtiden.

Ekspert i arbejdsmiljø og souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, Kent J. Nielsen, er forbløffet over, at Arbejdstilsynet ikke har tilsynsager på de 124 dødsulykker.

- Det er overraskende. Det lyder mærkeligt. Jeg kan slet ikke forstå, at de ikke har noget på dødsulykkerne, siger han til Fagbladet 3F.

Arbejdstilsynets direktør, Peter Vesterheden, erkender, at tilsynets indsats "klart kan blive bedre".

- Vi har besluttet nu, at alle dødsulykker undersøges mere detaljeret. Og det er også en erkendelse. Hvis det andet var godt nok, så havde vi ikke lavet det om, siger Peter Vesterheden til Fagbladet 3F.

Direktøren forklarer over for bladet, at Arbejdstilsynet har ændret praksis i både 2012 og 2016.

Det er ifølge Fagbladet 3F blandt andet sket efter afsløringer af Arbejdstilsynets forkerte sagsbehandling efter en dødsulykke i 2011.

Hovedparten af de 124 sager er trafikulykker i arbejdstiden. Tidligere var praksis den, at det primært var politiet, der undersøgte disse ulykker.

Men i forbindelse med et samråd i maj om dødsulykker i trafikken i forbindelse med arbejde slog beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fast, at det ikke var godt nok, at Arbejdstilsynet ikke undersøgte den type dødsulykker.

Ministeren udtrykte samtidig tilfredshed med, at Arbejdstilsynet ville ændre praksis på området.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx