Af Ritzau - 24/11-16 10:36; Opdateret: 24/11-16 11:23

Thulesen Dahl siger nej til at hæve grænsen for topskatThulesen Dahl siger nej til at hæve grænsen for topskat

DF afviser muligt kompromisforslag fra V, LA og K. Skattelettelser skal gå til mindste indkomster, lyder det.

storybild

DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at topskattegrænsen skal hæves. Det kunne ellers være et kompromis i regeringsforhandlingerne. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

På Marienborg er Venstre, Liberal Alliance og De Konservative ved at skrive et nyt regeringsgrundlag. Et af de centrale punkter bliver topskatten, der de seneste måneder har truet med at udløse folketingsvalg.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, har opgivet sit ellers ultimative krav om, at topskatten skulle lettes med fem procentpoint hele vejen op. Men han kæmper fortsat for et "opgør" med topskatten.

Et kompromis kunne være, at de tre partier foreslår at hæve grænsen for, hvornår man skal betale de 15 procent i topskat.

Det vil især hjælpe danskere i mere almindelig job frem for at give den største lettelse til direktøren.

Men også det forslag vil blive svært at samle flertal for. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ser ikke grund til at ændre på grænsen:

- At flytte grænsen berører nogle andre mennesker end at flytte topskatteprocenten.

- Det er mere sympatisk, men summa summarum er bare, at vi ikke synes, der er behov for overhovedet at lette skatten for dem med de største indkomster.

Hvis der er råderum til skattelettelser, skal de falde for dem, der tjener mindst, mener DF. Det vil også være bedst af hensyn til samfundsøkonomien, fordi de ikke i samme grad vil spare pengene op.

- Dem, der tjener mindst, vil i videst omfang sætte pengene i forbrug. De har brug for at bruge flere penge, hvis de får mulighed for det, siger Thulesen Dahl.

Han lægger samtidig vægt på, at topskattegrænsen de senere år er hævet fra omkring 390.000 til 479.600 kroner næste år. Dermed har topskatteyderne år for år fået en skattelettelse.

Nu må turen være kommet til andre grupper - hvis der overhovedet er råd, mener DF-formanden:

- Efter at grænsen er blevet hævet, siger et fagforbund som Dansk Metal, at de nogenlunde er kommet i hus med det, de ønskede, i forhold til, hvem der betaler topskat, og hvem der ikke gør.

- Hvis man hæver den yderligere, så kommer man op i ekspertniveau. Der kan man diskutere, om ikke virksomhederne kan aflønne de medarbejdere med en løn, så de er fint stillet.

Også når det gælder pensionsalder afviser DF at hjælpe regeringen, der har foreslået at hæve pensionsalderen med et halvt år.

- Når man i to omgange i 2006 og 2011 har ændret på, hvornår folk kan gå på pension, så må man også acceptere, at folk kan få lov til at planlægge i tillid til det. Ellers skaber man en masse usikkerhed, siger Thulesen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Madskolen: Sådan laver du smukke...
bt.dk
Stjerne-skuespiller blev til grin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx