Af - 21/04-16 17:07

Mindst 230 danskere syge af fransk krølsalatMindst 230 danskere syge af fransk krølsalat

Fransk lollo bionda-salat inficeret med virus fra afføring eller opkast har gjort mindst 230 danskere syge

storybild

Mindst 230 danskere er blevet syge af fransk Lollo Bionda-salat, der er inficeret med virus, der kun kan stamme fra menneskeligt opkast eller afføring. (Billede: Polfoto)

Mindst 230 danskere overalt i landet har siden marts været syge efter, at have spist fransk lollo bionda-salat, der også er kendt som krølsalat.

Salat, der har inficeret af norovirus-bakterier fra opkast eller afføring.

Salaten er importeret til Danmark af AP Grønt i Slangerup, der kaldte produktet tilbage 7. April, og er serveret ved 18 selskaber i Danmark på cafeer og kurser. Mindst 1.000 har spist salaten, hvor altså mindst 230 har fået roskildesyge, der også er kendt som norovirus.

Store bøder til beskidte diskoteker: Skimmel på køleskab
Store bøder til beskidte diskoteker: Skimmel på køleskab

- De har alle spist sandwich eller andet med krølsalat, som vi derfor må gå ud fra er kilden til udbrudet. Salaten stammer fra Frankrig og vi går ud fra, at salaten er inficeret dernede. Har man roskildesyge får man opkastfornemmelser så kraftigt, at mange ikke når at komme på toilettet - der er ofte milliarder af viruspartikler i bare et gram opkast - og der skal ikke meget til for at folk bliver syge. Det kan også stamme fra afføring, hvor det vand som er brugt til at vande og skylle salaten ikke har været helt rent hos producenten, forklarer afsnitsleder Steen Ethelberg, Statens Serum Institut.

Udbruddet svarer til et tilsvarende udbrud i 2010, hvor 350 danskere blev syge af norovirus efter også at have spist fransk lollo bionda-salat dengang brugt som pynt på smørrebrød.

Antallet af syge kan muligvis stige den næste tid forklarer Fødevarestyrelsens beredskabschef, der siger at det er årets største udbrud.

Koteletkrise udebliver - strejke i kødkontrol er afblæst
Koteletkrise udebliver - strejke i kødkontrol er afblæst

- Vi er lige nu ved at undersøge syv sager mere, der kan have været en del af udbruddet. Det drejer sig om 116 syge personer, hvor mistanken til en anmeldelse med 75 syge er meget svag, siger Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.

Han forklarer, at varianten af norovirus er sjælden i Danmark og man derfor antager, at det kommer fra producenten i Frankrig.

Muslinger ved Jyllands kyst er fyldt med gift
Muslinger ved Jyllands kyst er fyldt med gift

Er du blevet syg af salaten, så får du ofte diarre og opkast. Du bør blive hjemme nogle dage - også fordi du nemt kan smitte andre.

- Er du syg med Roskilde Syge, anbefales det, at man holder sig fra madlavning i op til to døgn, efter symptomerne er ophørt. Du har norovirus i kroppen i op til en uge efter, siger Nikolas Hove, Beredskabschef, Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Fransk krølsalat kan have givet 125 roskildesyge

LÆS OGSÅ: Roskildesyge spreder sig: Pas på denne fødevare

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx