Af - 18/02-16 06:55

Derfor er danskernes morgenmadsvaner usundeDerfor er danskernes morgenmadsvaner usunde

En ny undersøgelse afdækker danskernes morgenmadsvaner. "Det lyder ikke som en god start på dagen", siger ernærings- og sundhedsekspert.

Bildstrecke im Grossformat »
Ifølge ernærings- og sundhedsekspert Preben Vestergaard Hansen består det bedste morgenmåltid af frugt, grønt, magret pålæg og et fuldkornsprodukt. Et fuldkornsprodukt kan blandt andet være havregrød, rugbrød og grahamsboller. Fra en sundhedsvinkel er det også fint at spise skyer med fuldkornsdrys på. - Hverdagen er for de fleste mennesker travl, og der hopper man over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til morgenmaden. Mange tillægger ikke morgenmaden nogen betydning, siger Preben Vestergaard Hansen. Min familie - 33,9 % Mine venner - 0,3 % Mine kolleger - 6,6 % Mig selv - 54,5 % Andet - 4,5 % Ved ikke - 0,4 % Ved spisebordet - 51,3 % Stående i køkkenet - 9,1 % I bilen på vej til arbejde - 1,7 % På farten på vej til skole/arbejde - 0.8 % Foran computeren - 5,6 % Foran tv'et - 13,5 % På arbejdet -11,1 % Andet - 6,1 % Ved ikke - 0,8 % Håndværkere - 15,8 % Croissanter - 2,0 % Franskbrød - 8,5 % Wienerbrød - 2,1 % Almindeligt rundstykke - 8,7 % Groft rundstykke/bolle - 32,2 % Boller - 6,1 % Rugfler - 1,6 % Rugbrødsboller - 3,2 % Andet - 17,2 % Ved ikke - 2,5 % At jeg spiser morgenmad hver morgen - 43,3 % At jeg spiser sund morgenmad - 43 % At jeg spiser morgenmad hjemme oftere - 4,7 % At jeg har mere tid til min morgenmad - 9,5 % At jeg spiser morgenmad på farten (på vej til arbejde, skole osv..) - 0,4 % Andet - 5,3 % Ved ikke - 18 % Hvidt brød er blandt andet usundt, fordi det har en lav næringsværdi, og det mætter mindre end eksempelvis fuldkornsbrød. Kilde: Preben Vestergaard Hansen. - Der er absolut plads til forbedringer. De morgenmadsvaner, som vi ser i undersøgelsen, er udtryk for, at danskerne har en stresset tilværelse, hvor morgenmaden bare skal overståes. Det er sundhedsmæssigt ikke særlig hensigtsmæssigt. Mange af os kunne godt have nogle større ambitioner, siger Preben Vestergaard Hansen. - Du nyder ikke din mad på samme måde, hvis du ikke giver dig tid til den. Spiser du morgenmad stående ved køkkenbordet, mens du laver noget andet, er det det samme som, hvis du tænker på at dyrke motion, mens du har sex med din kæreste, siger ernærings- og sundhedseksperten.

Ny undersøgelse har kortlagt danskernes morgenmadsvaner, og ifølge Preben Vestergaard Hansen, der underviser på Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Metropol i København, ser resultaterne ikke for gode ud.

En familie, der sidder med morgenhår og i badekåbe, mens de sammen spiser en sund morgenmad.

Det er sikkert det billede, som popper op i de fleste menneskers hoved, når vi forestiller os det ideelle senarie for vores hverdagsmorgenmad.

Virkeligheden er dog en ganske anden viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Userneeds har lavet for Statoil. 54 procent af danskerne spiser morgenmad alene, og det er kun halvdelen af befolkningen, der indtager deres morgenmad ved spisebordet.

- Det lyder ikke som en god start på dagen. Mad er ikke bare et biologisk fænomen, der skal dække et næringsbehov. Mad er et socialt og identitetsskabende fænomen. Det trækker i den forkerte retning, når man ikke spiser måltiderne sammen, siger Preben Vestergaard Hansen, der underviser på Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Metropol i København.

Forskning: Derfor behøver du ikke spise morgenmad
Forskning: Derfor behøver du ikke spise morgenmad

Sammen med metroxpress har han kigget undersøgelsen igennem, og hans konklusion er:


Der er absolut plads til forbedringer. De morgenmadsvaner, som vi ser i undersøgelsen, er udtryk for, at danskerne har en stresset tilværelse, hvor morgenmaden bare skal overstås. Det er sundhedsmæssigt ikke særlig hensigtsmæssigt. Mange af os kunne godt have nogle større ambitioner.
Det siger Preben Vestergaard Hansen til metroxpress.

Morgenmads-møder hitter: Få en vitaminpille til hovedet inden arbejde
Morgenmads-møder hitter: Få en vitaminpille til hovedet inden arbejde

I stedet for at nyde morgenmaden ved spisebordet, vælger 14 procent at lade TV'et underholde, imens de spiser morgenmad, seks procent spiser morgenmaden foran computeren, 11 procent lader morgenmaden glide ned på arbejdet, mens cirka hver tiende spiser morgenmaden stående.

- Du nyder ikke din mad på samme måde, hvis du ikke giver dig tid til den. Spiser du morgenmad stående ved køkkenbordet, mens du laver noget andet, er det det samme som, hvis du tænker på at dyrke motion, mens du har sex med din kæreste, siger ernærings- og sundhedseksperten.

Preben Vestergaard Hansen fortæller, at det er vigtigt at være observant på, hvad man spiser. Det er man ifølge ernæringseksperten især ikke, hvis man spiser sin mad på arbejdet eller foran en tændt skærm.

Men eksperten er ikke kun skuffet over de resultater, der viser, hvordan danskerne spiser morgenmad. Danskernes morgenmadsindtag halter også.

I undersøgelsen har deltagerne svaret på, hvilken slags brød eller bagværk, der er deres favorit at spise til morgenmad. Her svarer størstedelen, at de foretrækker hvidt, lyst brød.

- Det er jo et problem, at der er så mange, der foretækker lyst brød, for det strider mod de kost- og sundhedsråd, som vi og myndighederne giver. Den her undersøgelse viser, at det går den forkerte vej i forhold til at få danskerne til at spise fuldkorn, siger han.

Hvidt brød er blandt andet usundt, fordi det har en lav næringsværdi, og det mætter mindre end eksempelvis fuldkornsbrød.

Dette er det bedste tidspunkt at spise morgenmad
Dette er det bedste tidspunkt at spise morgenmad

Preben Vestergaard Hansen rynker også brynene over de svar, som undersøgelsens deltagere giver på spørgsmålet om, hvilke morgenmadsløfter, de gerne vil give dem selv i 2016.

Kun 43 procent svarer, at de ønsker at spise en sund morgenmad, og lige så få har et ønske om at spise morgenmad hver morgen.

25-30 procent af dit daglige madindtag skal komme fra morgenmaden, og derfor burde det være alle, der spiste morgenmad hver dag. Når du har fastet hele natten, er det vigtigt at få tanket op, og samtidig er du mest aktiv om formiddagen og hen over middagstid. Derfor nytter det ikke, at man pisker på arbejde på tom mave eller blot snupper en croissant på vejen.
Det siger Preben Vestergaard Hansen.

LÆS OGSÅ: Derfor har du mest ondt i halsen om morgenen

LÆS OGSÅ: Sådan laver du dine egne amerikanske pandekager

LÆS OGSÅ: Kræsenhed kan dække over ny spiseforstyrrelse

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Skandale: Fodboldspiller tiltalt for...
bt.dk
Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx