Af - 15/08-14 14:29

Røde Kors-afdeling fyrer samtlige medarbejdere efter millionsvindelRøde Kors-afdeling fyrer samtlige medarbejdere efter millionsvindel

Nødhjælpsorganisationen er i gang med en omfattende oprydning i sin afdeling i Uganda efter afsløringen af omfattende svindel med blandt andet 1,25 millioner danske bistandskroner.

storybild

Knap 1,25 millioner danske bistandskroner frygtes at være tabt i en svindelsat i Ugandisk Røde Kors. (Billede: Polfoto)

En omfattende svindelsag med blandt andet danske bistandsmidler har fået Røde Kors til at drage drastiske konsekvenser: Alle medarbejdere i organisationens afdeling i Uganda er blevet fyret.

Det fremgår af en orientering, som Udenrigsministeriet har sendt til Rigsrevisionen.

- Samtlige ansatte er afskediget og anmodet om at søge deres egen stilling. Det vurderes, at mere end halvdelen af disse personer ikke vil blive genansat, skriver Udenrigsministeriet.

Israel konfiskerer danske nødhjælpstoiletter
Israel konfiskerer danske nødhjælpstoiletter

Den første mistanke om ”uregelmæssigheder” opstod i 2013, hvor generalsekretæren for Ugandisk Røde Kors blev mistænkt for at have smuglet private varer ind i Uganda uden moms og skat via organisationen.

På daværende tidspunkt var der ikke mistanke om misbrug af danske midler, selv om Dansk Røde Kors i 2013 modtog 6,7 millioner kroner til sit arbejde i landet, som blandt bliver udmøntet gennem den ugandiske afdeling.

500 millioner kroner spildt på ulandsbistand
500 millioner kroner spildt på ulandsbistand

En senere gennemgang har dog vist, at der samlet set kan være svindlet for 23,5 millioner kroner, hvoraf 1,25 millioner stammer fra danske bistandsmidler. Blandt andet er der formentlig blevet fiflet med ”indkøb samt salg af ældre biler og udbetaling af kørselsgodtgørelser”.

Af samme grund har Dansk Røde Kors standset sine overførsler bortset fra de allermest nødvendige som løn, fortæller international programchef Birgitte Ebbesen. Samtidig bifalder organisationen, at den ugandiske afdeling har taget så drastiske skridt.

Hjemsendt departementschef har haft mange møgsager
Hjemsendt departementschef har haft mange møgsager

- Vi skal være meget forsigtige med at sige, hvad der er sket på nuværende tidspunkt. Men det er enormt vigtigt for Dansk Røde Kors, at den nye ledelse ønsker at starte på en frisk, siger hun.

Sammen med de øvrige partnerorganisationer har Dansk Røde Kors fået sat gang i en gennemgående revision af Ugandisk Røde Kors for at sikre sig, at der ikke er andre skelletter i skabene.

Venstre: Sløjf bistand til Uganda efter anti-homolov
Venstre: Sløjf bistand til Uganda efter anti-homolov

- Den vil formentlig også pege på flere navne. Vi venter på resultaterne, og der kan komme flere retssager. Det ved vi ikke endnu, siger hun.

Som en sikkerhedsforanstaltning har Dansk Røde Kors dog tænkt sig at ansætte to økonomiske medarbejdere, der i fremtiden skal se Ugandisk Røde Kors i kortene. De to medarbejdere bliver udstationeret på den danske afdelings kontor i Uganda.

Lars Løkke stopper som formand for GGGI
Lars Løkke stopper som formand for GGGI

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tre mænd uden for livsfare efter...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Morten bruger 5.700 kroner for meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx