Af - 20/03-14 16:27

Sundhedsstyrelsen afskaffer kræftpatienters ret til kontrolSundhedsstyrelsen afskaffer kræftpatienters ret til kontrol

Hvis man som kræftpatient bliver syg igen andre steder i kroppen efter sin behandling, kan man alligevel ikke reddes, mener førende kræftlæge.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

- Nu må vi læger må ranke ryggen og sige det, som det er, til patienterne, at hvis der er recidiv i andre organer, det vi kalder fjernrecidiv, så kan det ikke helbredes. Det gælder alle kræftsygdomme på nær testikelkræft og ovariecancer. Det kan en halvårlig scanning ikke forhindre siger Nils Kromann, overlæge og professor på Brystkirurgisk Afdeling Rigshospitalet til Ugeskrift for Læger.

Hver tredje kræftsyg bliver udsat for fejl
Hver tredje kræftsyg bliver udsat for fejl

Professoren støtter derfor Sundhedsstyrelsens ønsker om i nærmeste fremtid at afskaffe kræftpatienters hidtidige ret til at komme til jævnlig automatisk kontrol hos en speciallæge på sygehuset efter endt behandling for kræft.

- Vi er kommet dertil, hvor vi har gjort en masse ting for forløbet før og op til kræftbehandlingen - bedre udredning, kortere forløbstider, hurtigere adgang til diagnostik og behandlinger, retningslinjer, centralisering og vi har fået overlevelsen til at stige og flere overlever i mange år efter deres kræftsygdom. Nu skal vi have fokus på efterforløb og efterbehandling, forklarer Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm Ugeskriftet.

Hver tredje kræftsyg bliver udsat for fejl
Hver tredje kræftsyg bliver udsat for fejl

Nils Kromann mener ligefrem, at kontrollerne er en illusion:

- Der er ingen dokumentation for at kræftoverlevere lever længere, hvis man kontrollerer dem hver 6. måned – med scanning, blodprøver og så videre, siger Niels Kromann, der mener, at kontrolforløbene blot giver patienter en falsk sikkerhed.

Derfor dumper Danmark i kræftbehandling
Derfor dumper Danmark i kræftbehandling

Danske læger svigter helbredte kræftpatienter
Danske læger svigter helbredte kræftpatienter

LÆS OGSÅ: Hver sjette kræfpatient får ret, når de klager

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx