Af Marc Nicholas Thygesen - 17/09-15 13:14; Opdateret: 17/09-15 13:45

Nu kommer kulden: Spar på varme og pengeNu kommer kulden: Spar på varme og penge

Der er mange store og små ting, du kan gøre for at holde på varmen og spare penge, når kulden trænger sig på. Det fortæller to eksperter.

storybild

(Billede: Polfoto/Olesen Peter Hove)

Efteråret er kommet, og vinteren venter lige om hjørnet. Dermed begynder koldere temperaturer at skylde ind over landet, og det betyder, at der også skal tændes for den dyre varme i hjemmet.

DMI: Så dejligt bliver efteråret
DMI: Så dejligt bliver efteråret

Der er dog meget, du selv kan gøre som hus- og lejlighedsejer for at udnytte varmen fuldt ud og spare penge.

Det fortæller fagekspert hos Boligejernes Videnscenter, Bolius, Tine Sode.

- Det er en god idé at slukke for termostaten, når man lufter ud. Det er helt afsindigt vigtigt, at man får udluftet sit hus, og når man så laver gennemtrækket, bør man skrue ned for termostaten, da termostaten vil mærke, at det bliver koldt, og derfor åbner endnu mere for varmegennemstrømningen.

- Man skal heller ikke skrue op og ned for termostaterne i ét væk. Man kan skrue ned, når man for eksempel lufter ud, men så skal man skrue op på den samme temperatur bagefter igen, siger Tine Sode.

Våd varsling fra DMI: Regn hele ugen
Våd varsling fra DMI: Regn hele ugen

Hun fortæller også, at det kan betyde meget for varmen i ens lejlighed eller hus, hvis ens vinduer ikke er tætte. Og problemet er til at få løst uden at skifte vinduerne helt.

- Det er også en god idé at tjekke, om alle vinduer og døre er tætte, da særligt mange gamle huse lider under det. Det kan man gøre ved at gå rundt med et stearinlys eller en lighter og se, om flammen blafrer i vinden.

- Man kan også sætte et papir i klemme i vinduet eller døren, og hvis papiret let kan trækkes ud, så er det ikke tæt. Hvis det er tilfældet, kan du montere forskellige former for isoleringslister til både dørene og vinduerne, siger Tine Sode.

Hun nævner også isolering af loftet og varmtvandsrør i kælderen, samt at have en gennemgående temperatur i alle rum, som vigtige råd til at kunne holde på varmen i ens hjem.

Åh nej... Efteråret kommer - Her bliver det værst
Åh nej... Efteråret kommer - Her bliver det værst

Men det er ikke kun indenfor, at man bør lave et tjek af ens hus, inden vinterkulden trænger sig på. Det fortæller Niels Strange, chefkonsulent i Dansk Industri.

- Vi går nu ind i en mere blæsende periode, og derfor er det vigtigt at tagsten og andre tagkonstruktioner er forsvarligt monteret på huset, så det ikke blæser væk. Konsekvensen kan være, at der kan komme hul i undertaget, og at der dermed kommer regn ind, som kan ødelægge isoleringen.

- Man bør også tjekke, om der er skader på murværket og soklen, da det ofte kan betyde, at der trænger fugt ind i boligen, og det kan på sigt skabe frostsprængninger, siger Niels Strange.

Han anbefaler derfor, at man giver boligen et grundigt vintereftersyn for på sigt at kunne spare boligejerne for mange penge.


Her er ekspertens gode råd til at spare på varmen:

* Tjek dit fjernvarmefyr: Alle moderne fjernvarmefyr har en sommer- og vinterfunktion, så husk at få skiftet over, når vejret begynder at blive mere permanent koldt.

* Sofaen væk fra radiatoren: Står din sofa for tæt på en radiator, risikerer man ikke at få den optimale varme ud af den. Man bør derfor rykke sofaen minimum 10 centimeter ud fra radiatoren, så man ikke spilder varme og energi.

* Sluk for termostaten, når du lufter ud.

* Tjek dine vinduer og døre for, om de er helt vindtætte.

* Hav samme temperaturer i alle rum.

* Hold termostaterne på samme temperatur.

* Isolér loft og vandrør.

Kilde: Tine Sode, fagekspert hos Boligejernes Videnscenter, Bolius

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx