Af - 02/09-15 08:02

Derfor larmer dine prutterDerfor larmer dine prutter

Prut, fis, gas eller bare luft. Kær prut har mange navne... og mange lyde. Men hvorfor opstår lyden? Bliv klogere her.

Bildstrecke im Grossformat »

Vi kender det alle sammen. Man har lyst til lige at slippe lidt gas ubemærket ud fra måsen, men pludselig er der lyd på, og så har man ufrivilligt alles opmærksomhed. Men hvor kommer lyden fra? Det har videnskab.dk undersøgt.

En prut opstår, når en blanding af gasser bliver presset ud gennem numsen - og det er faktisk presset, der er med til at give lyd på prutten.

- Luften bliver presset igennem et sted, hvor der er smalt, og det skaber nogle vibrationer i luften. Det er det samme, der sker, når vinden passerer hjørnet af et hus. Så skabes der nogle svingninger i luften, som laver lyd, forklarer professor i mave-tarmsygdomme på Syddansk Universitet Vibeke Andersen til videnskab.dk.

TV: Luft i maven? Det her projekt skal få dig til at prutte mindre
TV: Luft i maven? Det her projekt skal få dig til at prutte mindre

Nogle prutter lyder som et tordenbrag, mens andre blot er en stille brise, og faktisk kan det være hastigheden på prutten, der afgør hvor højt et brag den giver, forklarer Jens Christian Brings Jacobsen, lektor i mave-tarmkanalens fysiologi på Københavns Universitet.

- Når du lukker luft ud, sætter du vævet i analkanalen i bevægelse, og det skaber svingninger i luften, som danner lyden. Når du virkelig trykker til, så giver det også et ordentligt brag, fordi det sætter analvævet rigtigt i svingninger, siger han.

Pas på din tandbørste: Den er nok fuld af lort
Pas på din tandbørste: Den er nok fuld af lort

Men hvordan kan det så være, at det ikke er alle prutter, der følger lyd med til, tænker du nok. Det har lektoren også et bud på.

- Hvis du laver en såkaldt sniger, må det være fordi, du er i stand til at lukke det ud på en så kontrolleret måde, at det ikke sætter vævet i bevægelse. Så kommer der ingen lyd, siger han.


LÆS OGSÅ: Har du tjekket dit tis i dag? Det kan afsløre sygdom

LÆS OGSÅ: Forsker: Sprøjteorgasme er mere end bare tis

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx