Af Ritzau - 27/10-16 12:25

Engell: S og V er ikke interesseret i årelang MRSA-sagEngell: S og V er ikke interesseret i årelang MRSA-sag

Vi kommer kun til bunds om MRSA-smitte fra svin i dommerundersøgelse, mener politisk kommentator Hans Engell.

storybild

Den smitsomme MRSA-bakterie har spredt sig under skiftende ministre. Manglende indsats viser, at Danmark ikke er rustet til at bekæmpe MRSA, mener professor. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Politikerne får kun i en dommerundersøgelse svar på, hvem der har ansvaret for, at MRSA-smitten spredtes fra slagtesvin til mennesker, selv om embedsmænd siden 2008 har advaret forskellige fødevareministre.

Det mener politisk kommentator Hans Engell i sagen om de multiresistente og livsfarlige MRSA-bakterier.

- Hvis Folketinget vil have placeret et ansvar for, hvem der vidste hvad hvornår, så er der kun én model: En dommerundersøgelse, siger Hans Engell.

Det er skønne spildte kræfter at endevende sagen hos en advokat, i Folketingets udvalg eller Rigsrevisionen. Dommerundersøgelsen har det minus, at den varer flere år, påpeger han.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) afviser flere undersøgelser, fordi Fødevarestyrelsen frifinder embedsmændene i sin redegørelse.

Derimod fik en ny undersøgelse onsdag aften støtte fra fødevareordførerne Simon Kollerup (S) og Rasmus Jarlov (K) i tv-programmet "Deadline" i DR 2.

I 2012 anbefalede DTU's forskere, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) fokuserer på den såkaldte avlstop i svineproduktionen.

Men eksperternes anbefaling var fjernet fra den rapport, som Folketinget fik fra ministeriet. Ifølge Gjerskov fjernede embedsmænd anbefalingen.

- Jeg tvivler meget stærkt på, at en dommerundersøgelse bliver til noget. Venstre har ikke nogen stor interesse i det. Og Socialdemokratiet har i hvert fald ingen interesse i det, siger Hans Engell.

Spørgsmål: - Går det som i skattesagen, hvor der er mange ministre, så ansvaret ikke placeres?

- De politiske omstændigheder er lidt de samme. Der har været flere ministre inde over fra forskellige partier. Det plejer at dæmpe lysten til at forfølge en sag til bunds, siger Hans Engell.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx