Af - 23/10-15 22:58

Jordemoderstuderende rammes af besparelserJordemoderstuderende rammes af besparelser

Besparelser på fødegangen har alvorlige konsekvenser for jordemoderstuderende.

Jordemødre og jordemødrestuderende fortæller om deres stressende hverdag på fødegangen. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

"Jeg er jordemoderstuderende. I aftes måtte min vejleder gå til en anden fødende, så jeg stod alene i et forløb, det var meget utrygt".

Sådan lyder én af kommentarerne i en video, der beskriver jordemødres arbejdsforhold og som de seneste dage er gået viralt.

I videoen har 50 jordemødre og jordemoderstuderende dokumenteret deres stressende hverdag på landets fødegange. Videoen beretter om oplevelser i første halvdel af oktober og fortæller om alt fra udskudte fødsler og kontroller af nyfødte til vagter på 25 timer.

Stina Kruse Skov, der er initiativtager til videoen, blev uddannet som jordemoder
i 2012. Hun fortæller til metroxpress, at hun har jordemoderstuderende med på vagt, selvom hun ikke er uddannet til at tage sig af studerende. Det er, ifølge hende, en konsekvens af de knappe ressourcer.

Fødende kvinders skrig kan give høreskader til jordemødre
Fødende kvinders skrig kan give høreskader til jordemødre

En anden konsekvens er manglende tilbagemelding til de studerende.

- Hvis jordemødrene ikke har tid til de fødende, hvordan skal de så have tid til de studerende? Det er svært at få plads til læring, siger hun.

Hun fortæller, at hun selv er på barsel i øjeblikket og bruger tiden på at overveje sin fremtid i faget.

- Jeg føler, at vi dagligt skal gå på kompromis med de anbefalinger sundshedsstyrelsen giver os og jeg ved ikke, om jeg er villig til at indgå faglige kompromiser på daglig basis, fortæller hun.

Jordemoder om viral video: Fostre kan også vinke
Jordemoder om viral video: Fostre kan også vinke

Ann-Birgitte Havelund, næstformand i Jordemoderforeningen mener, at videoen afspejler det, som jordemødrene oplever i hverdagen - og også de konsekvenser som travlheden har for fremtidens jordemødre.

"De studerende får mindre undervisning. Hvis man har meget travlt, har man ikke tid til at lade de studerende øve sig og gøre ting selv," fortæller hun.

Modsat risikerer man, at den studerende pludselig står alene med en opgave, som det også bliver nævnt i videoen, siger Ann-Birgitte Havelund. Hun mener, løsningen er at ansatte flere jordemødre. Det er dog ikke muligt uden de øremærkede bevillinger for 2016-18, mener hun.

Illegale indvandrere får nej til behandling af ufødte og nyfødte børn
Illegale indvandrere får nej til behandling af ufødte og nyfødte børn

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Gorm og hans tre danske børn i dyb...
bt.dk
Superliga-direktør inden gyserkampe:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx