Af - 11/02-14 07:58

Ekspert: Derfor skal du  IKKE lægge dig ud med dyreelskereEkspert: Derfor skal du IKKE lægge dig ud med dyreelskere

"Giraf-gate" går verden rundt og viser, hvor hurtigt folk kan komme op i det røde felt, når en nyhed forenkles på de sociale medier.

storybild

Under obduktionen af giraffen Marius, kunne børn og voksne komme helt tæt på. (Billede: Polfoto/Rasmus Flindt Pedersen)

De store, sympatiske giraf-øjne er gået verden rundt. Selv internationale medier som CNN og BBC har dækket sagen om den unge giraf, Marius, der søndag blev aflivet og obduceret foran gæsterne i Zoologisk Have i København.

'Hele verden' vil have Marius' bøddel afsat
'Hele verden' vil have Marius' bøddel afsat

Aflivningen har nemlig fået dyreaktivister på barrikaderne, og det er ikke så underligt, siger en ekspert i digital kommunikation, der har fulgt giraf-sagen nøje.

- Der er ikke nogen, man mindre vil være uvenner med end dyrevenner på de sociale medier, siger Benjamin Rud Elberth, der er digital chef hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

- Det siger sig selv, at når billeder af nuttede dyrebørn får så mange "likes", så er aflivning af selvsamme dyrebørn noget af det, der avler mest had på de sociale medier, siger han om de massive protester og spandevis af hadske kommentarer rettet mod Zoo.

Zoo-direktør bliver truet på livet
Zoo-direktør bliver truet på livet

Protesterne vokser sig især større af, at baggrunden for aflivningen ikke kom med, da historien spredte sig med voldsom hast.

- På de sociale medier har man begrænset plads - eksempelvis kun 140 tegn på Twitter. Derfor får man ikke al fakta og baggrundshistorie med, og folk opfatter kun, at en sød giraf skal dø, siger Benjamin Rud Elberth.

- Når Zoologisk Have samtidig står under den offentlige obduktion og fortæller, hvordan de gav girafungen en humpel rugbrød og herefter skød den igennem hjernen, kommer det til at lyde bestialsk - og den slags formuleringer kan måske forstås korrekt i Zoologisk Have, men de modtages helt anderledes på de sociale medier, siger han.

Marius bliver skåret i stykker foran børn
Marius bliver skåret i stykker foran børn

Ifølge Benjamin Rud Elberth er Zoologisk Have nu endt i det, man på kommunikationssprog kalder en "shitstorm", hvor en virksomheds sociale medier eksploderer i had og kritik på grund af en tilsyneladende dårlig sag.

- Men ZOO skal ikke være bekymrede for, at sagen får konsekvenser for deres omdømme på længere sigt. Den hadske stemning, der er på Facebook, er med boykot-grupper og trusler ved at komme op i så hysterisk et leje, at det ligefrem kan udløse sympati for zoo.

Nu er giraffen Marius død
Nu er giraffen Marius død

LÆS OGSÅ: WoCo: Marius vil ikke koste turister

LÆS OGSÅ: Verdenskendt komiker raser over Marius' aflivning

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

‘Bad boys’-Amalie: Sådan er Lasses og...
bt.dk
Superliga-stjerne har fået sit store...
bt.dk
Medie: Aviciis familie søger svar...
bt.dk
Verdensstjerne i København: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx