25/02-16 10:28; Opdateret: 25/02-16 11:54

Løkke: Valg er mere sandsynligt end ministerfyringLøkke: Valg er mere sandsynligt end ministerfyring

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil forhandle en "tillægs- og tillidsaftale" om landbrugspakken.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forhandler torsdag en tillægsaftale til landbrugspakken med de blå partiledere fra De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Han håber at undgå et mistillidsvotum. (Billede: Polfoto/Finn Frandsen)

Selv om De Konservative støtter et mistillidsvotum fra rød blok til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), så har hun stadig fuld støtte fra sin statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Han vil ikke kommentere, om hun må gå af, hvis der onsdag i næste uge er flertal mod hende.

- Man kan stille med alle de dagsordener, man vil. Det afgørende er, hvordan det så falder ud.

- Jeg kender udmærket positionerne. Får det mig til at afskedige min minister? Nej, det gør det ikke. Det andet lidt mere sandsynlige udfaldsrum er at udskrive et folketingsvalg, siger Lars Løkke Rasmussen.

Når Folketinget torsdag har vedtaget en central del af regeringens landbrugspakke, forhandler statsministeren en tillægsaftale om bedre miljø med de blå partiledere.

I Statsministeriet møder han De Konservatives Søren Pape Poulsen, Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Liberal Alliances Anders Samuelsen.

- Formålet med tillægsaftalen er at imødekomme partiernes ønsker på natur-, miljø- og landbrugsområdet, men også at få et forløb, der forhåbentlig kan genetablere tillid med de partier, der står bag denne regering og regeringens ministre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår, at han har "fuld tillid til min minister".

- Det manglede bare. Hun har stået i spidsen for at gennemføre den politik, som ikke bare Venstre, men alle blå partier gik til valg på. Der er fremlagt alle relevante oplysninger til Folketinget, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han kan ikke diktere, om andre partier har tillid til Eva Kjer Hansen. Det nemmeste for ham ville være at fyre hende eller udskrive folketingsvalg, påpeger han.

- Vi betræder i stedet den svære vej - nemlig at forhandle en tillægs- og tillidsaftale, siger Lars Løkke Rasmussen.

OVERBLIK: Mistillidsvotum kan blive Folketingets første

Rød blok har torsdag formelt fremsat et forslag om mistillidsvotum til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) efter kritik af beregninger i landbrugspakken.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har fortsat mistillid til ministeren og vil stemme ja til mistillidsvotum i folketingssalen, hvis det kommer så langt.

* Det er Grundlovens paragraf 15, der fastslår, at "ingen minister kan blive i sit embede, efter at Folketinget har udtalt sin mistillid til ham".

* Folketinget har aldrig i praksis stemt om et mistillidsvotum, fordi ministeren enten selv har valgt at gå af inden afstemningen, eller også har statsministeren udskrevet valg.

* Hvis ikke Eva Kjer Hansen trækker sig som minister inden onsdag, skal Folketinget stemme om rød bloks mistillidsvotum til hende.

* Når der fremsættes forslag om mistillidsvotum, skal det behandles som led i en hasteforespørgselsdebat i folketingssalen.

* Inden da skal Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), have godkendt en anmodning om en sådan debat fra en bredere kreds af partier.

* Hvis Folketinget udtrykker mistillid til statsministeren, skal regeringen gå af eller udskrive nyvalg. Den siddende regering fortsætter dog, indtil der er fundet en ny. Men ministrene må kun tage sig af praktiske ting, der er nødvendige for den offentlige forvaltning.

Kilde: Folketinget.dk.

LÆS OGSÅ: Wammen: Eva Kjer må gå efter at have vildledt Folketinget

LÆS OGSÅ: Løkke: Valg er mere sandsynligt end ministerfyring

LÆS OGSÅ: Pape er klar til at stemme for mistillidsvotum

LÆS OGSÅ: Officielt: Rød blok klar med mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx