14/05-15 15:43

Ny undersøgelse: Tro beskytter hjertetNy undersøgelse: Tro beskytter hjertet

Super-kristne rammes sjældnere af hjerte-kar-sygdomme. Sund levevis er en forklaring, men troen på gud spiller også ind, viser undersøgelse.

storybild

(Billede: Polfoto)

Religiøse mennesker rammes sjældnere af en række alvorlige sygdomme.

Det dokumenteres i en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der viser, at adventister og baptister oftere end andre skånes for blodprop i hjertet, hjertesvigt og andre hjerte-kar-sygdomme.

Løb stærkt - og dø gammel
Løb stærkt - og dø gammel

Studiet har siden 1977 fulgt over 6500 medlemmer fra de to kristne trossamfund Syvende Dags Adventistkirken og Baptistkirken, blandt andet for at undersøge hvor mange medlemmer, der er opført i de nationale registre for hjerte-kar-sygdomme.

Konkluderende lyder det, at der er 18 procent færre tilfælde af hjertesvigt blandt adventisterne og 24 procent færre blandt baptisterne sammenlignet med den øvrige del af befolkningen.

Den samme tendens ses for hjerteklapsygdomme og blodprop i hjertet.

- Den overvejende forklaring ligger i den sunde livsstil, siger videnskabelig assistent Nanna Schneekloth Christiansen, der sammen med Annette Wittrup Schmidt står bag studiet, i en pressemeddelelse.

Derfor bør du overveje at drikke te hver dag
Derfor bør du overveje at drikke te hver dag

Det er især adventisterne, der antages at levet sundt med motion, vegetarisk kost og afholdenhed fra alkohol, tobak og koffein.

Knap så stringente er levereglerne i Baptistkirken, men når det alligevel er baptisterne, der har den laveste forekomst af hjerte-kar-sygdomme, så kan det skyldes, at andre aspekter ved religionen også har betydning.

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at faktorer forbundet med religiøse overbevisninger kan have positiv effekt på sundhed.

- Det kan være et stærkt socialt netværk, troen på egne evner og dét at tilhøre en gruppe eller et samfund, der kan have indflydelse på helbredet eller fungere som en "stress-buffer", siger Nanna Schneekloth Christiansen.

Ny undersøgelse: Færre kristne og flere muslimer i Danmark frem mod 2050
Ny undersøgelse: Færre kristne og flere muslimer i Danmark frem mod 2050

Undersøgelsen lægger sig op af tidligere undersøgelser, der har vist, at antallet af kræfttilfælde er 30 procent lavere for mænd og 14 procent lavere for kvinder i de to trossamfund.

Til gengæld deler de skæbne med resten af befolkningen, hvad angår risikoen for sklerose, Parkinsons sygdom og leukæmi.

Med til historien hører desuden, at kvindelige adventister og baptister har en markant højere risiko for depression.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
X Factor: Disse sange synger...
bt.dk
Discount-gigant indfører pant på...
bt.dk
Dit ansigt afslører, hvad du føler
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx