Af Ritzau - 28/11-16 12:47; Opdateret: 28/11-16 13:19

Udenrigsekspert: Det er skidt at skifte minister så ofteUdenrigsekspert: Det er skidt at skifte minister så ofte

Det tager lang tid at opbygge det nødvendige netværk som udenrigsminister, påpeger seniorforsker.

storybild

Anders Samuelsen (LA) overtager posten som udenrigsminister fra Kristian Jensen (V). Mandag blev han præsenteret sammen med de øvrige nye ministre. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Anders Samuelsen (LA) overtager posten som udenrigsminister i den nye trekløverregering.

Han bliver dermed den sjette udenrigsminister på seks år efter Lene Espersen (K), Villy Søvndal (SF), Holger K. Nielsen (SF), Martin Lidegaard (RV) og Kristian Jensen (V).

Hans Mouritzen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, ser de mange udskiftninger som et problem.

- Det er vigtigt at opbygge et netværk og have nogle bestemte kontakter ude i verden. Det er et job, der tager lang tid at lære. Ikke fordi håndværket er specielt svært, men fordi det kræver en kontant viden.

- Derfor skal man ikke skifte for tit på det punkt, men det er vi desværre begyndt på. Det er noget skidt, siger Hans Mouritzen.

Tidligere sad danske udenrigsministre længe på posten.

Uffe Ellemann-Jensen var udenrigsminister i mere end ti år, Niels Helveg Petersen i godt otte år og Per Stig Møller i mere end otte år.

Hans Mouritzen fortæller, at man i de fleste lande holder på udenrigsministeren i en lang periode, så vedkommende kan få et indgående kendskab til området.

Seniorforskeren vurderer, at Anders Samuelsen står over for en ekstra stor udfordring i den kommende tid efter amerikanernes valg af Donald Trump som præsident.

- Tidligere lagde man sig bare op ad USA og tilpassede det til danske forhold. Den går jo ikke længere, for det er tilsyneladende ikke nogen fantastisk udenrigspolitik, der føres af Trump. Vi skal selv til at føre udenrigspolitik.

- Alle lande skal lægge kursen om. I den situation havde det været guld værd at have en på posten, der var vant til at tænke udenrigspolitik, siger Hans Mouritzen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-træner tager bladet fra...
bt.dk
Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Ikeas kæmpestore varehus i Danmark...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx