01/10-14 22:37

Køresygemedicin mistænkes for at være farlig for børnKøresygemedicin mistænkes for at være farlig for børn

Giftlinjen oplever flere henvendelser om et lægemiddel mod køresyge.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Sundhedsstyrelsen undersøger det meget brugte håndkøbsmiddel Phenergan mod køre- og søsyge for alvorlige bivirkninger, som i værste fald kan føre til, at børn holder op med at trække vejret, skriver Politiken torsdag.

I USA er 7 ud af 22 børn under to år døde, efter at de blev indlagt med vejrtrækningsproblemer som følge af at have taget en almindelig dosis af midlet Phenergan sammen med et andet lægemiddel.¨

Advarer mod farlig medicin: To personer døde
Advarer mod farlig medicin: To personer døde

Herhjemme er det flere indberetninger om bivirkninger og et stigende antal henvendelser til Giftlinjen om midlet, som nu får Sundhedsstyrelsen til at overveje at gøre medicinen receptpligtig. I dag kan den købes uden recept på apoteker og tankstationer for cirka 160 kroner.

Sundhedsstyrelsen træffer sin afgørelse i løbet af de kommende tre måneder og ønsker ikke at udtale sig konkret inden da.

Giftlinjen har den seneste tid har registreret flere henvendelser om Phenergan, der involverer børn.

- Det drejer sig typisk om situationer, hvor stoffet bliver brugt som sovemiddel eller forebyggelse af kvalme ved længere bilrejser og ved en fejl er givet i for høj en dosis, siger Giftlinjens overlæge Gesche Jürgens.

Politi advarer: Pas på livsfarlig medicin
Politi advarer: Pas på livsfarlig medicin

Phenergan er et antihistamin, der virker beroligende, og samtidig hjælper det mod køresyge, søsyge eller allergi.

Kim Dalhoff, professor i klinisk farmakologi ved Københavns Universitet, har stor erfaring med at identificere farlige lægemidler, der indebærer en særlig risiko for forgiftning.

Sammen med Sundhedsstyrelsen er han nu i gang med at undersøge lægemidlet.

- Hvis børn får for meget Phenergan, kan de blive forgiftede. De bliver sløve, og det påvirker deres hjerneaktivitet. I værste fald kan børnene opleve vejrtrækningsproblemer.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx