Af - 27/03-15 06:17; Opdateret: 27/03-15 11:14

Mange mænd får HIV i hovedstadenMange mænd får HIV i hovedstaden

Statens Serum Institut kan nu for første gang fastslå, at mange danske mænd for nyligt har fået HIV i København.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Mange af de homoseksuelle mænd, der får konstateret HIV i Danmark, er ikke blevet smittet på eksotiske ferieøer, og de har ikke rendt rundt med den kroniske sygdom i årevis. Mændene får det i Danmark lige nu.

Det kan Statens Serum Institut for første gang slå fast.

Uhyggelig shawarma-advarsel går viralt: Her er sandheden
Uhyggelig shawarma-advarsel går viralt: Her er sandheden

Således var 60 procent af de 107 homoseksuelle mænd, der sidste år fik konstateret HIV, blevet smittet indenfor de seneste 12 måneder. Langt størstedelen i København.

- Mændene har en ret god fornemmelse af, hvor de er blevet smittet, hvilket hovedsageligt er i København, når de får at vide, at de er nysmittede. Vi ved, at de er nysmittede, fordi de enten er blevet testet for nyligt og ikke var smittet der eller fordi de har symptomer på akut HIV, siger afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut.

De fleste mænd, der får HIV, bruger kondom stort set hver gang, men bliver smittet ved en af de få smuttere. Men der er også en lille gruppe af mænd, der simpelthen ikke vil bruge kondom, fordi de for eksempel får rejsningsproblemer af det, siger afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut.

Smittet med hiv og far for anden gang: - Folk tror jeg smitter
Smittet med hiv og far for anden gang: - Folk tror jeg smitter

På trods af at København er HIV-hovedstaden for danske mænd, valgte Københavns Kommune i december, at det skulle være slut med de cirka 400.000 gratis kondomer, som hvert år uddeles til bøsser og biseksuelle af AIDS-Fondet.

Den beslutning er dog nu blevet ændret, forklarer sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF):

- Vi har besluttet at give 180.000 kroner til gratis kondomer i 2015, fordi det selvfølgelig er vigtigt. Vi beklager, at vi glemte at orientere AIDS-Fondet, før vi tog penge, men nu får de pengene et år mere, og så skal vi se på 2016 til september, siger hun.

Beslutningen vækker selvsagt glæde hos AIDS-Fondet.

- Vi ved, at tilgængelighed og synlighed af gratis kondomer på barer, saunaklubber, og andre træfsteder gør, at HIV og sikker sex bliver italesat, siger direktør Klaus Legau.

Er du blevet smittet med HIV, og har du lyst til at dele din historie? Så skriv til journalist Anders Borup Sørensen på abs@mx.dk

LÆS OGSÅ: Ny tampon kan forebygge HIV

LÆS OGSÅ: Flere danskere får gonorré igen og igen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx