Af - 22/05-16 19:05

Bessan har kæmpet med anoreksi siden hun var 12: Nu har hun taget kampen op og 25 kilo påBessan har kæmpet med anoreksi siden hun var 12: Nu har hun taget kampen op og 25 kilo på

19-årige Bessan Mansour har igennem syv år lidt af anoreksi, bulimi, depression og selvskade. To år efter sin sidste indlæggelse har hun taget 25 kilo på. Nu fortæller hun for første gang om sit sygdomsforløb, der flere gange var ved at tage livet af hende.

Bildstrecke im Grossformat »

Siden Bessan Mansour var 12 år, har hun lidt af anoreksi, bulimi, depression og selvskade.

13 gange har hun været indlagt på både børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger. Både frivilligt og under tvang.

I dag er der næsten gået to år siden sidste indlæggelse, og hendes vægt er øget med 25 kilo, siden sygdommens lavpunkt, hvor den radmagre pige ikke vejede mere end 33 kilo.

I dag står hun frem og fortæller for første gang sin fulde historie, fordi hun endelig har gjort op med sig selv og accepteret, at hun ikke længere vil være en slave af sygdommen, som har frarøvet hende sine teenageår, samtlige relationer fra folkeskoletiden og været tæt på at tage livet af hende. Flere gange.

- Jeg ved ikke med sikkerhed, hvornår det gik op for mig, at jeg havde et problem, men jeg kan huske, at jeg i sommerferien mellem 5. og 6. klasse besluttede mig for, at jeg ville tabe mig ti kilo, fortæller Bessan Mansour til metroxpress.

Anoreksi er måske ikke kun en psykisk sygdom
Anoreksi er måske ikke kun en psykisk sygdom

Hun var dengang 12 år gammel og vejede 50 kilo. Før ferien havde hun fået et par kommentarer i skolen om, at hun var blevet lidt buttet, og derfor besluttede hun sig for at gå på slankekur.

- Til at starte med var det virkelig bare en slankekur, hvor det var meningen, at den skulle stoppe, når jeg havde tabt mig de ti kilo, siger Bessan, som i retrospekt er sikker på, at kommentarerne var med til at sætte det hele i gang.

Hvordan Bessans slankekur går over i anoreksi, er hun ikke klar over. Perioden på de små tre måneder, hvor hun forsøger at tabe sig, er en anelse uklar for den unge pige.

- Jeg kan bare huske, at jeg blev mere fokuseret på maden. Jeg begyndte at udelukke sukker og brød, og i den sidste fase spiste jeg kun rosiner, fortæller Bessan til metroxpress.

En dag begynder hun at kigge på kalorierne. Hun finder en madvægt i forældrenes køkken, som hun skjuler på sit værelse. Herefter vejer hun alt, hun putter i munden. Hvilket - på det tidspunkt - kun er rosiner.

- Jeg vidste faktisk ikke, hvad jeg havde gang i, for jeg forstod ikke, hvad det betød, når jeg læste bag på pakken. Jeg gjorde det bare, siger hun.

Ung kvinde vejede 38 kilo og var døden nær: Socialt medie redde hendes liv
Ung kvinde vejede 38 kilo og var døden nær: Socialt medie redde hendes liv

Herefter sker der noget, som for Bessan først nu begynder at være et klart tegn på, at hun var ved at udvikle en spiseforstyrrelse. Noget cirka 75.000 danskere i alle aldre lider af.

- Jeg kan huske, hvordan sulten blev en form for tryghed for mig. Hvis jeg ikke kunne mærke den, følte jeg mig underligt tilpas, lyder det fra Bessan.

Efter sommerferien, da skolen starter igen, har Bessan nået sit 'mål'. Hun har tabt sig ti kilo. Mindst. Der er ingen, der siger noget. Hverken positivt eller negativt. Først, da hun en dag skal til et 6. klasses rutinetjek hos sundhedsplejersken, sker der noget:

- Jeg kommer derind, og hun kigger på mig og siger: Jeg vil virkelig gerne have dig vejet. Jeg stiller mig op på vægten, og så viser den 36 kilo.

Sundhedsplejerskens stemmeleje bliver pludselig alvorligt, og hun gør det klart for Bessan, at hun gerne vil se den 12-pige til regelmæssige tjek på hendes kontor.

- Jeg blev sønderknust. Det gik pludselig op for mig, at hun havde opdaget, at jeg havde et problem, siger Bessan, som styrtede ud af kontoret og direkte hjem.

- Da jeg kom hjem, sad jeg og græd på min fars skød. Og jeg kan huske, at han hentede en stor skål slik, som han bad mig om at spise. For hans skyld.

Efter episoden hos sundhedsplejersken går det for alvor op for familien, at Bessan har et problem. På det tidspunkt ved de dog ikke, hvad en spiseforstyrrelse er, men i løbet af nogle måneder går moren sammen med Bessan regelmæssigt til lægen. Først hos en, som de besøger tre gange, og siden hos en anden, som ifølge Bessan er mere streng, og som lader hende veje én gang om ugen.

En dag, hvor hun ugen forinden havde taget lidt på, viser vægten pludselig 35 kilo. Lægen bliver bekymret og henviser straks Bessan til Kolding, hvor hun starter i ambulant behandling. Hendes første møde med det psykiatriske system, som gennem de næste syv år bliver en fast del af hendes liv.

Overspisere må undvære hjælp fra det offentlige
Overspisere må undvære hjælp fra det offentlige


Inden Bessan fylder 17 og bliver udskrevet for sidste gang, hvor hun har kæmpet sig op fra 33 til 40 kilo, er hun med få udskrivelser stort set indskrevet non stop.

Hun får aldrig mulighed for at opleve 8. eller 9. klassetrin, fordi hun gennem en periode på halvandet år er indlagt. I den periode har hun det rigtig skidt, og bliver regelmæssigt tvangsfodret med sonde, imens fem-seks personer holder hende nede, så der kan komme bare lidt mad i hende. Hun udøver skade på sig og forsøger også en enkelt gang at sluge en masse piller. Dog mest som et råb om hjælp, siger hun.

Hun udvikler et overforbrug af afførringsmedicin, hvor hun gemmer pillerne i sine hygiejnebind, så sundhedspersonalet ikke finder dem, når de gennemgår hendes værelse for forbudte genstande.

- Man lærer hurtigt at blive kreativ, og sygdommen får én til at gøre alt mulig sindssygt. Jeg plejede også at drikke en masse vand, inden jeg skulle vejes, eller putte små sandposer i mine trusser og BH, så det gav lidt ekstra på vægten, fortæller Bessan.

Svære anoreksi-patienter skal nu have bedre hjælp
Svære anoreksi-patienter skal nu have bedre hjælp

I dag kan hun sagtens se, at alle kreative metoder for at snyde mest muligt, er helt ude i hampen. På det tidspunkt i livet og i sygdomsforløbet virkede det dog rationelt og som det eneste rigtige at gøre:

- Sygdommen var virkelig min eneste og bedste ven. Det er svært at forklare nu, men den var det eneste, der kunne få mig til at føle mig tryg, siger Bessan.

I dag går Bessan i 1.G i gymnasiet. Hun har fået selvtilliden tilbage, venner, der støtter hende, og hun håber på, at anoreksien og bullimien, som også har fyldt meget i den unge piges liv, nu kan komme til at ligge bag hende.

- Jeg har taget 25 kilo på, og jeg træner rigtig meget, hvilket er en slags terapi for mig. Jeg håber virkelig, at jeg kan komme videre i mit liv og lægge sygdommen bag mig, fortæller Bessan, som nu på 14. dag har fortrængt sin bullimi og ikke kastet op en eneste gang. Noget hun ellers gjorde - og har gjort - flere gange dagligt, siden hun som 17-årig blev udskrevet for sidste gang.

- Jeg plejede at gå i Netto og købe is, chokolade, chips og kage for 200 kroner. Der var for omkring 9.000 kalorier, og jeg spiste det hele på én gang, fortæller Bessan og forklarer, hvordan hun aldrig nød at spise det, men kun glædede sig til delen, hvor hun kunne kaste det hele op igen.

Imponerende rejse: Fra anoreksi-tynd til struttende af selvværd
Imponerende rejse: Fra anoreksi-tynd til struttende af selvværd

For tre dage siden valgte Bessan for første gang offentligt at give venner og bekendte en lille flig af sin fortid og de mange svære år med sygdommen. Med en opdatering på Facebook, hvor hun med et billede viste transformationen fra datidens meget magre ydre til nutidens langt mere sunde, tog hun bladet for munden og talte om en sygdom, som i hendes øjne for mange stadig er et kæmpetabu.

Med opslaget, opmærksomheden og nu udgivelsen af sin fulde historie, håber hun på, at det både vil hjælpe hende selv og andre i kampen mod sygdommen:

- Jeg håber virkelig, at jeg, ved at fortælle min historie, kan komme til at hjælpe andre, der oplever noget lignende. Jeg ville virkelig gerne holde foredrag omkring det og dele ud af mine erfaringer, så alle kan komme til at se, hvor galt det kan gå, hvis man ikke passer på, siger Bessan Mansour.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

9-årig pige blev slået og sparket for...
bt.dk
Danskerne er rigere end nogensinde...
bt.dk
Rentegyser for boligejere: Vil...
bt.dk
Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx