Af - 30/01-14 17:20

'Hønge-høvdingen' satte lavinen i gang'Hønge-høvdingen' satte lavinen i gang

Det var det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge, der i forgårs sagde ordene højt som den første: SF skal ud af regering. Siden er det gået stærkt.

storybild

Karsten Hønge er kendt for en mand, der ikke pakker tingene ind - han siger, hvad han mener. Den egenskab har bidraget til, at SF nu er trådt ud af Danmarks regering. (Billede: Pressefoto)

- Jeg hælder til, at det bedste ville være, at SF træder ud af regeringen.

Sådan lød ordene, der tirsdag eftermiddag startede den lavine, der nu har begravet SF's regeringsdeltagelse. Men de færreste danskere kender det helt store til manden, hvis mund, ordene kom ud af:

Den 55-årige og to meter høje fynske tømrersvend og tidligere fagforeningsmand Karsten Hønge, der er kendt for at sige tingene lige ud, men også for at støtte SF's forandring fra et protest- til et indflydelsesparti under Villy Søvndal.

Disse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exit
Disse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exit

Hønge, der har erhvervsuddannelser som sin største mærkesag, støttede således også sundhedsminister Astrid Krag i formandsopgøret mod Annette Vilhelmsen, da Villy Søvndal gik af som SF-formand.

Søvndal og Hønge har flere gange stået skulder ved skulder i værdispørgsmål – blandt andet da SF's landsmøde i 2007 diskuterede den kontroversielle venstrefløjspolitiker Asmaa Abdol-Hamid, som Hønge har beskyldt for 'køns-apartheid'.

Køligt forhold til Vilhelmsen
Men da en række af Søvndals støtter – Thor Möger, Mattias Tesfaye, Jesper Petersen med flere – forlod SF til fordel for Socialdemokraterne, valgte Karsten Hønge altså at blive hos folkesocialisterne. På trods af, at han politisk i høj grad var på linje med 'arbejderisterne', 'børnebanden' og hvad støtterne af Søvndals fornyer-kurs ellers blev kaldt.

Top-SF'er: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand
Top-SF'er: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand

Hønges forhold til Søvndals efterfølger Annette Vilhelmsen er ikke kendt for at være varmt. Netop Vilhelmsen var tilbage i 2011 skyld i, at Karsten Hønge røg ud af Folketinget, da hun slog ham på antallet af personlige stemmer i de fynske valgkredse, hvor de begge var opstillet. Hønge havde ellers siddet på Tinge siden 2007, men det sluttede altså brat fire år senere.

I sagen om statens salg af 19 procent af aktierne i Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs har Hønge været en af de mest kritiske stemmer.

- At sælge ud af den danske energisektor til en amerikansk investeringsbank er i modstrid med, hvad jeg står for som socialist, og det er mig ubegribeligt, hvordan det kan være en centrum-venstre-regerings politik, udtalte han i en pressemeddelelse 17. januar i år.

Afviser formandspost
Blot fem dage senere var Karsten Hønge, der også er formand for SF's faglige landsudvalg, pludselig tilbage i Folketinget som suppleant, da partiets gruppeformand Anne Baastrup blev sygemeldt med stress.

Han skal overtage for stressramt politiker
Han skal overtage for stressramt politiker

Udover altså at være midlertidigt medlem af Folketinget i øjeblikket, sidder Karsten Hønge også regionsrådet i Syddanmark for SF. Tidligere har han både været medlem af Odense Byråd og lokalformand for fagforbundet Træ-Industri-Byg, der i dag er en del af 3F.

Han har i dag afvist, at han selv er et emne som ny formand for SF.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Toyota stopper test af selvkørende...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Nyt skoleskyderi i USA - gerningsmand...
bt.dk
Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx