Af Katrine Frederikke Wandrup - 21/09-17 18:09

Otteårige William styrtede ned af bakke - reddede livet på grund af én detaljeOtteårige William styrtede ned af bakke - reddede livet på grund af én detalje

Efter det alvorlige styrt på cyklen har otteårige William en opfordring til alle.

storybild

Otteårige William. (Billede: Privat foto)

Onsdag var en helt almindelig dag for familien Ringtved fra Snaptun, som ligger mellem Horsens og Juelsminde. Moderen Mette Ringtved var på arbejde, og otteårige William Ringtved var på cykeltur med sin klasse.

Men på vej hjem skulle klassen ned ad en stor og ret stejl bakke, og William blev måske lidt overmodig og kørte i zig-zag i høj fart.

På arbejde i Horsens fik Mette Ringtved det opkald, de fleste forældre frygter. William var styrtet på cyklen. Han havde ramt med panden først ned i asfalten og 'lavet ormen', som Mette Ringtved formulerer det, da metroxpress taler med hende.

Det betyder, at han havde skrabet hele sit ansigt og har fået nogle hudafskrabninger i ansigtet og knubs på hænder og arme. Der blev hurtigt ringet til alarmcentralen og det helt store kavaleri troppede op. Det gør de altid, når der er tale om børn, fortæller Mette Ringtved.

»Jeg blev meget bange, og en masse skræmmesenarier løb gennem hovedet på mig. Heldigvis havde han cykelhjelm på. Det vidste jeg, han ville have, for vores børn har lært, at har du hjul under fødderne, skal du have hjelm på hovedet. Men jeg blev rigtig bange, da jeg fik beskeden om, at han var blevet hentet af en ambulance.«

Ifølge Sikker Trafik sker fire ud af fem cykelulykker uden indblanding fra andre trafikanter. Ofte er der tale om mindre skader, men der er også cyklister, der kommer alvorligt til skade eller omkommer ved eneulykker.

William var konfus og forvirret. Han vidste ikke, hvor han var, og det blev på hospitalet slået fast, at han havde pådraget sig en hjernerystelse.

Men det er let sluppet.

»Lægerne fortalte os, at hvis ikke William havde haft cykelhjelm på, så havde vi ikke haft ham i dag,« siger Mette Ringtved.

Omkring 30 cyklister dør i trafikken om året i Danmark. Cirka en tredjedel af dem kunne have været reddet, hvis de havde brugt cykelhjelm. Årligt ender cirka 3.000 cyklister med hoved- eller halsskader på skadestuen.

Det anslås fra Sikker Trafik, at cykelhjelmen kan reducere risikoen for hovedskader med 50 procent.

Mette Ringtved er selv sygeplejerske og har set, hvordan alvorlige styrt ser ud, når cyklisten ikke har hjelm på. Derfor ved hun godt, hvor anderledes hendes liv ville have været i dag, hvis ikke William havde hjelmen på hovedet.

Det er den otteårige dreng også selv opmærksom på, og derfor har han en klar opfordring, som hans mor nu har delt i et opslag på Facebook, som i skrivende stund er delt over 7.850 gange:

»Alle der ikke bruger cykelhjelm skal vide, hvor dumme de er,« lyder beskeden fra William.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Gæst opdagede svineri i dansk skov:...
bt.dk
Kendt modefirma beskylder dansk...
bt.dk
Wow: Her er Danmarks dyreste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx