14/07-15 08:17

A-kasser slår alarm: Nyuddannede snydes for dagpengeA-kasser slår alarm: Nyuddannede snydes for dagpenge

'Desværre, du har alligevel ikke ret til dagpenge.'

storybild

Glæden over at bestå den afsluttende eksamen er denne sommer skiftet til frustration hos en lang række danskere, som har afsluttet en videregående uddannelse af tre semestres varighed, skriver Avisen.dk.

Stik imod den vejledning, som de har fået fra a-kasserne, kan de nyuddannede nemlig ikke få dagpenge på dimittendvilkår en måned efter endt uddannelse.

Dermed risikerer de at stå uden indkomst, hvis de ikke har fået et arbejde.

På baggrund af en vejledende udtalelse fra Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring (CKA) og en ny afgørelse fra Ankestyrelsen er der nemlig blevet ændret på en mere end 30 år lang praksis for, hvornår nyuddannede har ret til dagpenge.

Løkke ventes at levere på dagpenge, grænser og reformer
Løkke ventes at levere på dagpenge, grænser og reformer

Og det får nu a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, til at slå alarm i et brev til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

- Vi står nu og her med nogle nyuddannede, som ikke har den ret til dagpenge, som de havde regnet med, og som vi har vejledt dem om, siger Ingmar Jørgensen, juridisk chefkonsulent i AK-Samvirke til Avisen.dk og fortsætter:

- Vores håb er, at ministeren vil slå fast, at han ikke er enig i den her fortolkning, så den praksis, vi har været enige om i over 30 år, kan få lov til at fortsætte.

Ifølge lovgivningen skal man have gennemført en uddannelse på mindst 18 måneder, hvis man som nyuddannet skal kunne optjene dagpengeret efter de særlige dimittendvilkår.

Men hidtil har det været administreret på den måde, at det gælder for alle uddannelser, som færdiggøres på tre semestre.

Også selvom uddannelserne ofte varer 17 måneder. Det er for eksempel tilfældet, hvis man starter på en uddannelse i midten af januar og går op til den afsluttende eksamen i slutningen af juni året efter - det vil sige efter 17 måneder.

Men det er den praksis, som først CKA og siden Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg nu har gjort op med. Nu skal det tages helt bogstaveligt, at en uddannelse skal vare i mindst 18 måneder, for at man har ret til dagpenge efter dimittendsats.

Ifølge en opgørelse fra a-kasserne vil cirka 2.300 nyuddannede komme i klemme hvert år på grund af den nye fortolkning af reglerne.

DF: Stop for penge til pjækkere
DF: Stop for penge til pjækkere

Praksisændringen rammer en bred vifte af uddannelser; blandt andet professionsbachelorer, webintegratoruddannelsen og lærlinge på erhvervsuddannelser, hvor der er givet merit.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, der holder sommerferie.

I ministerens fravær slår Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, fast, at det "ikke er tilfredsstillende", at studerende har fået forkert vejledning om deres ret til dagpenge. Man han vil ikke love a-kasserne og de studerende hurtig handling for at ændre på den nye praksis.

- Vi skal se på hele dagpengeområdet samlet, når Dagpengekommissionens rapport kommer til efteråret, og så vil det være naturligt også at drøfte det her. Tiden er ikke til at lave lovmæssige ændringer nu, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Østergaards dagpengekurs er upopulær hos R-kandidater

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Mand alvorlig kvæstet i bilulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx