Af - 03/09-15 10:16; Opdateret: 03/09-15 10:39

App skal guide dig gennem rygestopApp skal guide dig gennem rygestop

I forbindelse med Kræftens Bekæmpelses kampagne 'Cool Uden Røg' lancerer de appen XHALE, hvor blandt andre Oh Land og Tim Christensen skal guide dig igennem et rygestop.

Bildstrecke im Grossformat »

E-cigaretter, coaching og nikotinplastre. Der er i tidens løb gjort mange forsøg på at få folk til at skodde smøgerne.

Nu forsøger Kræftens Bekæmpelse at komme direkte ud til de unge gennem rygestopsappen.

- Vi ved, at det er en rigtig god måde at henvende sig til unge på. Når man er i gang med et rygestop-forsøg, er det rart at have en støtte ved hånden hele tiden. Og det har man ikke kunne opnå, hvis det var rygestop-kurser, siger Lene Winther Ringgaard, der er projektleder på kampagnen ”Cool Uden Røg”.

Ambassadører for anti-rygekampagne ryger selv
Ambassadører for anti-rygekampagne ryger selv

Lise Skov Estrup, der skriver ph.d. om rygestopsmetoder, synes godt om initiativet.

- Jeg synes, at appen virker som en god ide. Internetbasserede programmer virker godt, men det kan være svært at få folk til at anvende dem. Har man programmet på en app, bliver det mere tilgængeligt for brugerne generelt, siger Lise Skov Estrup.

Appen forsøger at skræddersy rådgivningen for de unge ved at fortælle, hvor meget de sparer ved at kvitte smøgerne, og gennem videoer hvor kendte som Oh Land motiverer de unge rygestoppere.

- At man tilpasser, hvordan ens egne rygevaner er, og hvor mange penge man kan spare, ved man fra international forskning, er noget, der virker, siger ph.d. studerende Lise Skov Estrup.

Kan Medina få dig til at skodde?
Kan Medina få dig til at skodde?

Men der er også steder, hvor app'en har nogle mangler.

- Der hvor man kan sige, at nogen måske ikke vil have gavn af denne app, er, hvis de har brug for yderligere hjælp. Man har måske brug for en mere social støtte, og der kan det være et problem, at man ikke har en person foran sig til at hjælpe, forklarer Lise Skov Estrup.

Hos Kræftens bekæmpelse har man høje forventninger til XHALE.

- Vi forventer, at hver tiende unge ryger vil gå ind og bruge vores app. Og enten skære ned på deres cigaretforbrug eller helt stoppe med at ryge, siger projektleder Lene Winther Ringgaard.

NYT: Nu kan du få volds-rådgivning på Snapchat
NYT: Nu kan du få volds-rådgivning på Snapchat

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx