Af Lars Dinesen - 19/10-15 17:02

Dagpengekommission fravalgte for dyr elitebilist-ordningDagpengekommission fravalgte for dyr elitebilist-ordning

Dagpengekommission overvejede at hæve dagpenge til folk, som sjældent er ledige, siger formanden, Nina Smith.

storybild

Arkivfoto Dagpengekommissionen kommer i dag med sine anbefalinger til en reform, som skal fremtidssikre det dagpengesystem, vi kender i dag. Her er det kommisionsformand Nina Smith. (Billede: Polfoto/Adrian Joachim)

Ni ud af ti lønmodtagere, som har forsikret sig mod ledighed, mister aldrig dagpenge ved at falde ud af systemet. Derfor så dagpengekommissionen på, om den kunne hæve kompensationen for den gruppe - den såkaldte elitebilist-ordning.

Det siger kommissionens formand, økonomiprofessor Nina Smith, Aarhus Universitet.

- Vi har undervejs i kommissionen arbejdet på et forslag om at hæve det maksimale loft for folk, der meget sjældent var ledige. Det ligner Vismændenes forslag, hvor man fik en højere sats, hvis man ikke havde været ledig i tre år, siger Nina Smith.

A-kasser kræver klausul om udfaldne i dagpengesystem
A-kasser kræver klausul om udfaldne i dagpengesystem

- Det gav en bedre dækning for højtlønnede. Det er klart, at de har den laveste dækningsgrad. Jeg har meget sympati for det. Vores problem er, at det blev for dyrt, siger hun.

Selv om ni ud af ti betaler til et dagpengesystem, som især de sidste ti procent bruger, så holder højtlønnede ikke op med at forsikre sig, påpeger Nina Smith.

- Vi kan ikke se, at a-kasse medlemskabet reelt svigter for de højtuddannede. De er også medlem af en a-kasse - i lige så høj grad som lavtlønnede, siger Nina Smith.

Kommission: Ledige skal turde tage alle job
Kommission: Ledige skal turde tage alle job

FTF's formand, Bente Sorgenfrey, som også er medlem af Dagpengekommissionen, tror også, at a-kasser stadig er attraktive for højtlønnede.

- Havde der været penge at arbejde med, så kan det godt være, at vi var gået længere ud ad den vej. Vi kaldte det en elitebilist-ordning, siger Bente Sorgenfrey.

A-kasser: Dagpengemodtagere står til at miste hel månedsløn
A-kasser: Dagpengemodtagere står til at miste hel månedsløn

Kommissionen fravalgte også et forslag om at lade dagpenge svinge med konjunkturerne, så de ledige kompenseres mere i økonomisk nedgang, men får mindre i økonomisk optur. Forslaget kom fra Dansk Metals formand, Claus Jensen.

LÆS OGSÅ: Forskere kan ikke konkludere effekt af dagpengereform

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medina har fået sin dom for...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx