Af - 08/10-14 09:41; Opdateret: 08/10-14 10:37

Smarte briller skaber frygt for snyd i danske gymnasierSmarte briller skaber frygt for snyd i danske gymnasier

Ny teknologi som smarte ure og briller tvinger de danske gymnasier til at ændre eksamen for at undgå snyd. Der er ikke andre muligheder, siger formanden for rektorforeningen.

storybild

(Billede: Lasse Bak Mejlvang)

Kig på et stykke papir til din tysk-eksamen, og dine briller vil automatisk oversætte hele teksten for øjnene af dig. Det lyder som science fiction fra en fjern fremtid, men teknologien findes allerede i Googles højteknologiske briller.

Og det er et problem, når man skal teste elevernes viden i de danske gymnasier.

- Når man kan tage et par briller på til prøver uden hjælpemidler, hvor det kan være svært at afgøre om der er tale om Google Glasses eller almindelige briller, så er man nødt til at omtænke prøverne, siger Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening.

Denne Facebook-funktion kostede en mand livet
Denne Facebook-funktion kostede en mand livet

Hun foreslår, at man i stedet tester elevernes evner mundtligt i de situationer, hvor det vil være nemt at snyde med smarte briller eller ure.

Lige nu er det stadig forholdsvis nemt at genkende et par Google Glasses, mener Anne-Birgitte Rasmussen. Men indenfor de næste par år vil teknologien blive udviklet, og så er man nødt til at ændre praksis for prøverne.

- Der er ikke andre muligheder end, at man ændrer den nuværende eksamensform, så den afspejler den teknologiske udvikling, siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Betjent stjal kvindes identitet og oprettede falsk Facebook-profil
Betjent stjal kvindes identitet og oprettede falsk Facebook-profil

Emil Stahl undrede sig over problemstillingen med de smarte briller, da han så præsentationen af det nye Apple Watch.

Det fik den 17-årige gymnasieelev og techblogger til at overveje, hvilke tekniske hjælpemidler, man må have med til eksamen - og ikke mindst, hvilke forudsætninger gymnasierne har for at afsløre de højteknologiske hjælpemidler.

- Eksamensvagterne til vores årsprøve vidste ikke engang, hvordan en printer virker, så jeg tvivler på, at de ved, hvordan Google Glasses ser ud, og ikke mindst, hvad de er i stand til, siger Emil Stahl, der i øjeblikket går i 2.G.

Det fik Emil til at kontakte undervisningsministeriet, men her lyder det, at man ikke har nogle regler for om eleverne må medbringe den kropsnære teknologi som eksempelvis Google Glasses til eksamen.

Og det kommer der heller ikke foreløbig.

- Vi har ikke umiddelbart planer om at lave specifikke retningslinjer for brug af smarte ure og briller, men vi følger udviklingen, siger Morten Aronsson Olsen, undervisningskonsulent hos Center for Prøver, Eksamen og Test.


LÆS OGSÅ: Skoleelever stoler blindt på Google

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Teenager voldtaget på festplads:...
bt.dk
Støjbergs opfordring til muslimer...
bt.dk
Tv-kendis skal skilles: 'Det kommer...
bt.dk
Legenden Iniesta takkede af i smal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx