Af Ritzau - 12/12-16 10:50

S: Ny økonomisk prognose afliver reformbehovS: Ny økonomisk prognose afliver reformbehov

Der er hverken brug for skattelettelser eller pensionsreform, mener S. Cepos er lodret uenig.

storybild

Den nye økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), fremlægger mandag regeringsrapporten Økonomisk Redegørelse. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Den nytiltrådte økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), har slugt en kæmpe kamel, mener Socialdemokratiet efter at have læst regeringens rapport om dansk økonomi, Økonomisk Redegørelse.

Rapporten viser nemlig, at det offentlige forbrug formentlig vil vokse 0,7 procent næste år. Det er i modstrid med, hvad de tre regeringspartier, V, LA og K egentlig ønsker.

De er gået til valg på, at den offentlige sektor enten skulle være uændret i størrelse eller mindre.

Men selv om finansordfører Benny Engelbrecht (S) glæder sig over det, han betegner som en "kovending", så frygter han, at regeringen senere vil skære ned.

- Hvis man skal ned på det, regeringen lægger op til, så skal man skære en halv procent af den offentlige vækst i 2018. Så jeg kan godt være bekymret for, hvilket scenarie vi går ind i på lidt længere sigt, siger han.

Grundlæggende tegner Økonomisk Redegørelse et billede af, at dansk økonomi er sund, mener finansordføreren.

- Der er ikke behov for skattelettelser. Der er ikke behov for en tilbagetrækningsreform. Det, der derimod er behov for, er at lave målrettede vækstinitiativer, mener Benny Engelbrecht.

- Og så er der behov for at opkvalificere en stor del af den ufaglærte arbejdsstyrke.

Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen, har en noget anden udlægning af, hvilke konsekvenser Simon Emil Ammitzbøll bør drage af rapportens budskaber.

Han hæfter sig ved, at ledigheden vil falde til det, der kaldes det "strukturelle niveau", altså nærmest så lav, som den kan blive.

- Det betyder på godt dansk, at der er risiko for omfattende mangel på arbejdskraft, advarer han.

Regeringen bør allerede til foråret fremlægge reformer, der kan få flere ud på arbejdsmarkedet, mener han.

- De mest oplagte reformer vil være reformer af efterløn, dagpenge og skat. Et stop for tilgangen til efterlønnen kan give 40.000 ekstra i job, vurderer Mads Lundby Hansen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Træner skreg i omklædningsrummet: 'Så...
bt.dk
Historisk kro i flammer: Står ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx