Af Cordelia Weber - 18/04-17 06:09

Færre anmelder bivirkninger efter HPV-vaccinenFærre anmelder bivirkninger efter HPV-vaccinen

Lægemiddelstyrelsen modtager langt færre indberetninger fra læger og forældre om formodede bivirkninger efter HPV-vaccinen. Sidste år modtog Styrelsen 306 rapporter om mulige bivirkninger. Året før var tallet 820.

storybild

Arkivfoto.. (Billede: Scanpix)

Læs hele dagens avis her

Antallet af indberettede mulige bivirkninger efter HPV-vaccinen, der gives mod livmoderhalskræft, bliver mindre, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Sidste år blev der indberettet 306 formodede bivirkninger, mens antallet af indberettede bivirkninger toppede i 2015 med 820 rapporter. I år er der indtil videre indberettet 24 bivirkninger.

Sidste år kom det også frem, at langt færre piger bliver henvist til landets fem HPV-centre, der blev oprettet for at hjælpe piger, der oplevede at have bivirkninger efter vaccinen.

Antallet af formodede bivirkninger efter HPV-vaccinen indberettet til Lægemiddelstyrelsen.
Kilde: Lægemiddelstyrelsen.

Mænd må selv betale for vaccine mod hpv-virus
Mænd må selv betale for vaccine mod hpv-virus

Overlæge og Projektchef i Kræftens Bekæmpelse Ulla Axelsen fortæller, at faldet i antallet af indberettede bivirkninger selvfølgelig skal ses i den sammenhæng, at tilslutningen til HPV-vaccinen er faldet betydeligt.

- Dermed vil der også være færre til at indberette formodede bivirkninger.

Men hun peger også på, at det kan have haft en betydning, at der er kommet mere viden ud til danskerne om, at vaccinen er sikker.

- Der er måske også ved at brede sig en forståelse af, at en tidsmæssig sammenhæng mellem vaccinen og bestemte symptomer, ikke automatisk betyder, at der er en årsagsmæssig sammenhæng, siger Ulla Axelsen og fortsætter:

Unges liderlige sexvaner kan være årsag til uhyggelig kræftudvikling
Unges liderlige sexvaner kan være årsag til uhyggelig kræftudvikling

- Der har været fokus på, at det desværre ikke er sjældent forekommende, at unge piger rammes af symptomer som hovedpine, svimmelhed og træthed, og at vi ser de symptomer lige så hyppigt hos piger, der er vaccinerede, som piger der ikke har fået vaccinen.

HPV-vaccinen blev en del af det danske børnevaccinationsprogram i 2009, og de efterfølgende år var vaccinationstilslutningen høj, mens antallet af indberettede mulige bivirkninger lå mellem 43 og 300, men i 2013 og 2015 steg antallet af indberettede formodede bivirkninger, og især efter 2015 faldt vaccinationstilslutningen også markant.

Kun halvdelen af piger født i 2006 har fået første stik med HPV-vaccinen. Til sammenligning fik 92 procent af piger født i 2000 stikket.

LÆS OGSÅ: Satspuljepartier vil vaccinere unge mænd mod hpv

LÆS OGSÅ: Kræftens Bekæmpelse: Flere mænd rammes af hpv-kræft

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael er sporløst forsvundet:...
bt.dk
Prins Henriks nære ven fortæller:...
bt.dk
Team Danmark-direktør er skuffet over...
bt.dk
Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx