Eksplosioner, biljagter og slagsmål: Det er hverdag for DeniEksplosioner, biljagter og slagsmål: Det er hverdag for Deni

Samfundet er fyldt med actionhelte. Både blandt os mennesker og i dyreriget. Mød herunder Deni, som er en levende actionfigur og få en top-3 over de mest actionfyldte væsner i den danske fauna.

storybild

I fiktionens verden har actionhelte navne som Ironman, Judge Dred, Terminator eller Katniss Everdeen, og de bliver spillet af skuespillere som for eksempel Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone og Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence som actionfiguren Katniss Everdeen i de populære The HUnger Games-film.

I den virkelige verden hedder actionheltene noget helt andet. Men de er her - både blandt os mennesker og i dyreriget.

En af hverdagens 'ægte' actionfigurer er for eksempel en helt almindelig mand ved navn Deni Jordan.

Han er professionel stuntman, og det er ham, man ringer til, når enten Mads Mikkelsen eller Nikolaj Lie Kaas ikke selv vil, tør eller formår at lave de halsbrækkende stunts, en given filmscene kræver.

Over for metroxpress fortæller Deni om det vildeste stunt, han har vovet sig ud i. Et stunt, der for alvor satte kroppen og psyken på prøve:

- Jeg kom kørende op ad en rampe i bil med 85 kilometer i timen. Herefter fløj jeg 30 meter i luften og gennem en bus, hvorefter bilen rullede rundt med mig indeni, fortæller Deni Jordan.

Inden stuntet pumpede pulsen på fuld kraft. Han var anspændt, men havde knivskarpt fokus. Og det er ifølge Deni essensen i hans arbejde:

- Det gælder om at være 100 procent sikker på, at man gør det helt rigtigt, så der ikke sker ulykker, siger han og fortæller, at han på trods af sin store stunt-erfaring stadig kan blive nervøs inden et stort stunt:

- Jeg bliver specielt nervøs om aftenen, når jeg lægger mig til at sove. Det er skide irriterende, men jeg kan være vågen i flere timer, hvor jeg ligger og vender og drejer tingene i hovedet.

Deni i fuld lue under en optagelse.

Heldigvis er det kun sket få gange, at et stunt ikke er forløbet som planlagt:

- Jeg har prøvet at få en mindre brandskade, da jeg skulle lave et stunt med ild. Men der trak jeg den også lidt for lang tid. Jeg var for overmodig, fordi jeg havde gjort det så mange gange før, lyder det fra stuntmanden.

Dyreverdens actionhelte er os overlegne

Ifølge Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen Hovedstaden, er dyreriget fyldt med væsner med helteegenskaber, der overgår dem, som selv den vildeste actionhelt måtte besidde.

- Hvis man lavede en superheltefilm med de her dyr og hver deres egenskaber, ville det blive nogle superstærke kombattanter, der kunne løse alverdens problemer, siger Jes Aagaard om tre væsner fra den danske fauna, der hver især har egenskaber som vaskeægte actionhelte.

- Tag bare vandrefalken: Den flyver med op til 300 kilometer i timen, og så har den en præcision, som er ganske fascinerende. Den formår på trods af den høje hastighed, lige inden den slår til, at vende rundt og gennembore sit bytte med de bageste klør, som fungerer som skarpe harpunspidse, siger Jes Aagaard, inden han går videre til actionhelt nummer 2:

Vandrefalken tager sig et hvil inden jagt.

- Det er myren. Det er jo helt vildt at tænke på, at et insekt, der selv kun vejer få miligram, kan bære 50 gange sin egen vægt. Prøv, at overføre det til os mennesker, siger han og leger med regnestykket, hvor en vægtløfter, der vejer 120 kilo, nok 'kun' formår at løfte det dobbelte.

Myren er - sin størrelse taget i betragtning - en af dyrerigets allerstærkeste.

- Dermed er myren os jo langt overlegne, og det skyldes, at musklerne er hæftet på et ydre skelet, som den bruger til at stive af med, lyder det fra Jes Aagaard, inden han går videre til den sidste kombattant, som er:

- Flagermusen. Der har en helt ekstrem hørelse og kan milimeterpræcist navigere i mørke. Altså nogle helt ekstraordinære egenskaber, som helt sikkert også er medvirkende til, at man har lavet en superheltekarakter over den.

Flagermusen er en af de allerfremmeste til at navigere og lytte.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx