Af - 04/07-16 04:00; Opdateret: 04/07-16 10:27

Kæmpe pres sender unge kvinder på hospitalet med stressKæmpe pres sender unge kvinder på hospitalet med stress

Dobbelt så mange kvinder som mænd, får stressrelaterede diagnoser på hospitalet. De unge piger er udsat for et højt præstationspres, mener eksperter

storybild

(Billede: Jeppe Carlsen)

Hver dag bliver knap 18 kvinder og ni mænd ifølge de seneste tal fra Landspatientregisteret behandlet for stressrelaterede diagnoser på landets hospitaler.

Og der har gennem de sidste 20 år været en stærk stigning i antallet af personer, der får diagnoserne - især blandt unge fra teenageårene og frem til start 30’erne, viser et dansk-amerikansk studie fra 2014.

Stressekspert og indehaver af Center for Stress og Trivsel, Mikael Rasmussen, fortæller, at det ikke er nyt, at kvinder rapporterer signifikant flere stressrelaterede sygdomme, og at den seneste befolkningsundersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viste, at især 16-24-årige unge kvinder generelt har et dårligere mentalt helbred sammenlignet med tidligere.

17-årige Andrea: Stress og ensomhed fik mig til at droppe ud af gymnasiet
17-årige Andrea: Stress og ensomhed fik mig til at droppe ud af gymnasiet

“Årsagen til, at de unge kvinder er så pressede, skal formentlig findes i det præstationspres, de er udsat for”.

Samme opfattelse har stressekspert Thomas Milsted:

“Når vi ser på de helt unge kvinder, så kan forskellen skyldes, at de har langt mere fremtidsfrygt sammenlignet med de unge mænd. Fra den sene folkeskole til og med gymnasiet føler unge piger, at der er en masse krav, de skal leve op til for at kunne klare sig, og det er formentlig en af årsagerne til, at unge piger generelt har det sværere psykisk i dag.”

Det kan ifølge Mikael Rasmussen får alvorlige konsekvenser for de unge piger, når de tidligt i livet begynder at udvise symptomer på stress.

“Det er bekymrende, at de helt unge kvinder er så pressede, fordi grundlaget allerede her bliver lagt for, at de kan få problemer, der relaterer sig til stress, senere i livet som depressioner og livsstilssygdomme.”

Offentligt ansatte fylder stressklinikkerne
Offentligt ansatte fylder stressklinikkerne

Ifølge forsker i stress og lektor ved Københavns Universitet, Naja Hulvej Rod gælder det for alle aldersgrupper, at kvinder rapporterer, at de føler sig mere stressede end mænd, og forskellen kan enten dække over, at kvinder er mere stressede end mænd, eller at det er mere legalt for kvinder at sige, de er stressede.

“Det kan være en forklaring, at det er umandigt at sige, man er stresset, og det betyder, at vi ser en underrapportering, når det kommer til mænd”, siger hun og påpeger, at stress ifølge forskningen har mere alvorlige helbredsmæssige konsekvenser for mænd.

Stressede og trætte kvinder tager flest kilo på
Stressede og trætte kvinder tager flest kilo på

Naja Hulvej Rod mener ikke, man kan tilskrive stigningen i antallet af danskere, der diagnosticeres med stressrelaterede diagnoser, en reel stigning i antallet af danskere, der rammes af stress.

"Der er kommet mere fokus på stress gennem de senere år, og det betyder formentlig, at der er mere opmærksomhed omkring stressymptomer. Både hos de læger, der giver diagnosen, men også hos dem, der henvender sig på hospitalet”, siger hun og fortsætter:

“Når det er sagt, så er der ikke nogen tvivl om, at stress er et rigtigt stort problem, og undersøgelser viser, at omkring hver tiende er ramt af stress, og det tal har ligget nogenlunde stabilt i nogle år.”


Den højere stressforekomst man ser hos de helt unge skyldes ifølge Naja Hulvej Rod formentlig, at de er i en overgansfase i livet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx