02/10-15 14:45

Dating-apps kan være årsag til stigning i sexsygdommeDating-apps kan være årsag til stigning i sexsygdomme

Dating-apps og uforpligtende sex kan være en mulig forklaring på, hvorfor flere unge får kønssygdomme.

Bildstrecke im Grossformat »
De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der i 2014 blev opdaget over 30.000 tilfælde af den smitsomme kønssygdom, hvilket er rekordstort. Det er en stigning på 12 procent i forhold til 2013. Klamydia er en seksuelt overført sygdom, der kan ramme både mænd og kvinder. Unge mellem 15-29 år udgør 84 procent af alle smittede. Ofte har man ingen symptomer på sygdommen, og kan derfor utilsigtet smitte andre. Ubehandlet kan klamydia føre til kroniske underlivssmerter, nedsat fertilitet og sterilitet. En undersøgelse foretaget af Sex og Samfund har fornylig vist, at anonyme hjemmetests, gennemført som forsøg i en række kommuner, betyder, at flere lader sig teste og behandle. Metroxpress spurgte læge Morten With Feldman fra Lægelinien.dk, om man overhovedet behøver en konsultation, hvis man allerede ER testet positiv for klamydia? - Jo, det skal du, da der er diverse vejledninger, som skal med: Vejledningen om medicinen, om sygdommen og om behandling af partnere, svarer han. Læge Morten With Feldman fra Lægelinien.dk siger, at en telefonisk konsultation ikke er kortere, bare fordi den giver lægerne 110 kroner mindre i løn end en fysisk konsultation. - En telefonisk konsultation tager ikke kortere tid end end fysisk konsultation, da du skal kompensere for, at du ikke har patienten overfor dig, siger han. Morten With Feldman har i sit tidligere arbejde hos Lægevagten i København gennemført omkring 100.000 telefonkonsultationer, og 2 ud af tre kunne afsluttes via telefonen. - Dels er tilbuddet nemt og hurtigt at gennemføre for den travle dansker, dels er der 100 procent diskretion forbundet med både test, konsultation og behandling, siger læge Morten Feldman om det nye tilbud til at blive testet og behandlet uden at skulle til egen læge.

Læs her om et nyt tiltag, hvor du kan få klamydiatest og behandling uden at skulle gå til egen læge.

Dating-apps på mobiltelefonen er populære blandt de unge, og det kan være årsagen til, at man ser en stigning i antallet af dem, der bliver smittet med en kønssygdom.

- En dating-app kan skabe en ansvarsforflygtigelse, siger Jeppe Hald, der er koordinator for Sexlinien for Unge hos foreningen Sex og Samfund.

- Det er et tilfældigt menneske, man ikke kender andre steder fra end app'en, så det at have ubeskyttet sex kan være meget uforpligtende, og det kan ikke ramme en socialt - sexpartneren kan ikke blive sur, og ens venner får intet at vide, siger Jeppe Hald.

Sexsygdomme boomer i storbyerne: De er mest udsat
Sexsygdomme boomer i storbyerne: De er mest udsat

Tal fra Statens Serum Institut viser, at der i 2014 er registreret 1260 tilfælde af gonorré mod 841 året før. Der var 30.881 tilfælde af klamydia mod 27.628 året før. Og antallet af tilfælde af syfilis steg fra 352 til 530 tilfælde.

- Folk bruger sjældnere kondom med en ny sexpartner, og frygten for sexsygdomme er nok blevet mindre, siger Jeppe Hald om tallene.

- Unge i dag er ikke vokset op med hiv som en dødelig trussel, og de unge er ikke bange på samme måde.

Nu kan du behandles for klamydia uden at gå til lægen
Nu kan du behandles for klamydia uden at gå til lægen

Hos Sex og Samfund anbefaler man, at man udvider seksualundervisningen til også at omfatte ungdomsuddannelserne.

- Når de unge begynder at have sex, så skal de ikke bare have den nødvendige viden om prævention. De skal også kunne handle på deres viden, så de i de konkrete situationer tager de gode og sunde valg, siger han og fortsætter:

- Der er en stor del, som først har deres seksuelle debut, når de er gået ud af grundskolen, og derfor vil vi rigtig gerne have seksualundervisning ind på ungdomsuddannelserne også.

Hey skat, skal vi ikke lige tage en klamydia-test?
Hey skat, skal vi ikke lige tage en klamydia-test?

LÆS OGSÅ: 100.000 gratis kondomer gives væk - sådan får du nogle

LÆS OGSÅ: Klamydia-tilfælde i vækst: Denne aldersgruppe er især ramt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medie: Regeringen klar med nyt udspil...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
'Han var så målrettet i sine øjne':...
bt.dk
'Diverse mænd har skrevet til mig, at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx