Af - 29/04-14 08:18; Opdateret: 29/04-14 08:33

Se her: Så mange tænder 'gravide' Emilies smøgSe her: Så mange tænder 'gravide' Emilies smøg

Mens ældre generationer freder gravide, som ryger og dermed skader deres fostre, er unge danskere nu klar til at at samfundet skal straffe dem. Nej, siger Kræftens Bekæmpelse.

Bildstrecke im Grossformat »
Der blev ikke set med milde øjne på den højgravide Emilie Egemose Valbjørn på Dronning Louises Bro i København i går. Folk skulede, himlede med øjnene, og hviskede ukvemsord til vennerne, for hun stod med sin strutmave og flagrede med en smøg. Flere unge afslog resolut af hensyn til hendes ufødte søns helbred at tænde hendes cigaret, når hun spurgte om ild. Andre tændte lighteren, men forklarede bagefter, at de kunne mærke, at de var medvirkende til et overgreb mod et sagesløst barn. Eksperimentet blev stoppet, inden cigaretten blev tændt. Se på de næste billeder, hvordan folk reagerede, når hun spurgte om en lighter. - Nej, du er jo gravid, og det er jo direkte farligt for det ufødte barn, så nej – vel vil jeg ej, sagde Bahia Nasseri (t.v.) 19 år, studerende, København. Det sagde hun kort tid efter, hun havde fundet sin lighter frem. - Nej, du er jo gravid, og det er jo direkte farligt for det ufødte barn, så nej – vel vil jeg ej, sagde Bahia Nasseri (t.v.) 19 år, studerende, København. Det sagde hun kort tid efter, hun havde fundet sin lighter frem. - Nej. Glem det. Dit barn har jo ikke en chance for at sige fra. Det har vil jeg altså ikke være medskyldig i, sagde Martin Haaning, 24 år, studerende, København og pakkede sin lighter væk igen. - Nej. Glem det. Dit barn har jo ikke en chance for at sige fra. Det har vil jeg altså ikke være medskyldig i, sagde Martin Haaning, 24 år, studerende, København og pakkede sin lighter væk igen. - Ej, det kan jeg altså ikke stå inde for alligevel. Det er jo helt vildt sundhedsskadeligt for dit barn, sagde Anne Damsgaard, 23 år, studerende København. - Ej, det kan jeg altså ikke stå inde for alligevel. Det er jo helt vildt sundhedsskadeligt for dit barn, sagde Anne Damsgaard, 23 år, studerende København. - Det er altså højest upassende. Det går slet ikke. Nej. Du bør ikke ryge. Jeg bør i hvert fald ikke medvirke til det, sagde Alexander Alexandrof, 23 år, programmør, København.

- Nej. Det er da farligt for barnet. Det vil jeg ikke være med til, afslog den 23-årige Anna Damsgård og trak lighteren til sig.

Afstemning
Ville du tænde gravide Emilies cigaret?

Hun opdagede, at den 26-årige Emilie Egemose Valbjørn, som netop havde spurgt om ild til sin smøg, var højgravid.

Københavns Lufthavn tillader rygning
Københavns Lufthavn tillader rygning

metroxpress gik i går på gaden med Emilie, der som skuespiller agerede gravid ryger, for at spørge 35 forbipasserende, om de havde ild til at tænde hendes cigaret.

Det havde 15, men seks - alle unge – nægtede at tænde den cigaret, Emilie havde i munden.

Marlboromanden er død af KOL
Marlboromanden er død af KOL

De 9, som tændte lighteren, sagde efterfølgende, at de følte, at de havde gjort noget forkert.

En undersøgelse, som Yougov har lavet for metroxpress, viser, at en tredjedel af de unge mellem 18 og 29 år mener, at gravides gravides rygning bør karakteriseres som børnemishandling,
som er strafbart.

'Kun' 20 pct. at de 30-49-årige, synes, at gravide rygere er børnemishandlere, der skal straffes. Blandt ældre er det 13 pct.

Professor: Rygning og stress giver homo-børn
Professor: Rygning og stress giver homo-børn

At generationer ser med delt alvor på gravide rygning, så man tydeligt på gaden i går, hvor især unge himlede med øjnene i forargelse over at Emilie sad med en smøg, mens ældre knap ænsede det.

- Rygning vækker stærke følelser hos folk, der vil beskytte det ufødte barn, men kvinderne har ikke brug for skideballer, men for hjælp, siger Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Pulsede løs under graviditet: Rygestop var ikke mig
Pulsede løs under graviditet: Rygestop var ikke mig

Hun siger at flere unge end ældre ved, hvor farligt og alvorligt det er, at udsætte et foster for tobaksrøg.

Flere tænder sig en smøg på verdensplan
Flere tænder sig en smøg på verdensplan

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finn blev mistænkt i Emilie...
bt.dk
Voldsomme optagelser: Skilift går...
bt.dk
Boris Johnson: Sandsynligt at Putin...
bt.dk
Efter nervepirrende omsang: Blachmans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx