Af - 08/12-15 08:45; Opdateret: 08/12-15 12:07

Kommuner drukner i indberetninger om børnKommuner drukner i indberetninger om børn

Skoler, sygehuse og andre indberettede i de sidste ni måneder af 2014 om misbrug og mistrivsel hos 42.483 børn. »Alvorlige sager risikerer at drukne,« siger forskningschef.

storybild

Kommuner måtte sidste år undersøge næster 65.000 sager, hvor skoler, politi og andre har indberettet børn for eksempelvis at være udsat for misbrug (Billede: Polfoto)

Landets kommuner nærmest drukner i indberetninger om børn, der for eksempel mistrives, får bank eller mistænkes for at være udsat for sexovergreb.

Alene i de sidste ni måneder af 2014 modtog de 64.650 underretninger om 42.483 børn, viser to nye rapporter fra Ankestyrelsen. Underretninger kom især fra skole, sundhedsvæsen og politi.

Antallet er steget fra 21.948 underretninger gennem hele 2009 i 67 kommuner.

- Det er en ganske kraftig stigning i underretninger, og man kan godt have den frygt, at alvorlige sager risikerer at drukne, siger forskningschef Frank Ebsen fra Nationalt Videnscenter om Udsatte Børn og Unge.

En evaluering af Overgrebspakken, der blev introduceret efter Brønderslev-sagen, hvor et forældrepar tæskede og misbrugte i alt 10 børn, viser, at ikke alle kommuner overholder loven. Blandt andet har 31 procent ikke et skriftligt beredskab for sådanne sager.

En stikprøve blandt 103 sager i 25 kommuner viser at kommuner i 28 sager ikke fik indkaldt barnet til en barnesamtale inden et døgn som loven siger. Her skal man spørge børnene selv hvad de er udsat for. I et tilfælde tog det fem måneder før kommunen fik talt med barnet.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) mener flere kommuner tager problemet alvorligt.

- Men det selvfølgelig ikke er godt nok, at nogle kommuner ikke overholder loven. Derfor vil vi straks skrive ud til kommunerne. 65.000 underretninger lyder af mange, men hellere en for meget end en for lidt, siger hun.

Rapporten fra Ankestyrelsen peger også på, at ansatte i kommuner er for dårlige til at tale sammen. De personer, der modtager underretningerne, er ikke de samme som dem, der griber ind.

- Man risikerer, at barnet skal fortælle sin historie igen og igen, siger forskningschef Frank Ebsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Træn med Tanja: Spis dig i bedre form
bt.dk
FCK-manager jubler: Nu får han...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx