Af Sebastian Kirk - 19/03-18 08:44

Hver sjette: Unge kvinder skal have gratis bind og tamponerHver sjette: Unge kvinder skal have gratis bind og tamponer

Unge kvinder bør ikke betale en formue for menstruation, mener hver sjette dansker. Svensk kommune har succes med gratisordning.

storybild

Unge kvinder skal ikke bøde for, at de er født med en krop, der menstruerer hver måned.

Det mener hver sjette dansker i en ny undersøgelse, YouGov har lavet for metroxpress. Kvinder og piger under 18 år bør få støtte til eller gratis hygiejnebind og lignende fra kommunen eller staten, lyder det. Blandt de 18-29-årige er tallet 28 procent.

Det glæder Nanna Højlund, der er forkvinde i Kvinderådet. Hun mener, at det er på tide at tage denne debat op igen.

»Det er et forslag, som vi ville se positivt på. Fordi man pålægger jo kvinder en økonomisk udgift, som er biologisk forbundet til deres køn,« siger hun.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danske kvinder mellem 15 og 49 år samlet bruger over 400 millioner kroner på bind, tamponer og trusseindlæg årligt. I alt lyder den gennemsnitlige udgift på omkring 12.000 kroner i løbet af et liv.

»Det kan jo være en stor udgift, når man er ganske ung og for eksempel går på en uddannelse. Så er det jo ganske mange penge, det kan dreje sig om,« siger Nanna Højlund.

I den svenske kommune Österåker indførte man for nylig et initiativ, hvor unge kvinder under 23 år kan hente gratis intimhygiejniske produkter i kommunens ungdomsmodtagning.

Indtil videre har det været en stor succes, mener initiativtager Michaela Fletcher, der er medlem af kommunalbestyrelsen for det konservative parti Moderaterna.

»Hidtil har Ungdomsmodtagningen fået besøg af mange unge, som aldrig før har været der. Og det var præcis det, vi ønskede at opnå: at unge søger kontakt og erkender, at de har et behov,« siger hun.

Michaela Fletcher fik idéen, efter hun havde besøgt et gymnasium, hvor hun spurgte de unge ind til deres problemer. Her gav flere udtryk for, at de ikke kunne forstå, hvorfor bind og tamponer skal være så dyre.

»Jeg føler meget stærkt for det her, fordi jeg har talt med mange unge mennesker om det. Og alle sammen - både piger og drenge - synes, det er en uretfærdig udgift for unge kvinder,« siger hun.

»Hvis man virkelig ikke har råd, så har man også nogle andre problemer - hvilket gør det her endnu vigtigere, hvis det får de unge til at besøge Ungdomsmodtagningen.«

Michaela Fletcher, Österåker Kommune

God investering

I Österåker Kommune har man tilsidesat knap 600.000 danske kroner til projektet. Det er ifølge Moderaternas Michaela Fletcher er en billig løsning til at få unge til at besøge Ungdomsmodtagningen, hvor de kan få hjælp til alt fra deres kroppes udvikling til sociale problemer.


Undersøgelsen

'Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? 'Unge kvinder under 18 år skal kunne få økonomisk støtte til eller gratis hygiejnebind o. lign. intimhygiejniske produkter af kommunen eller staten''

  • Helt uenig: 45 pct. (18-29 år: 29 pct.)
  • Delvist uenig: 14 pct. (18-29 år: 18 pct.)
  • Hverken eller: 17 pct. (18-29 år: 19 pct.)
  • Delvist enig: 10 pct. (18-29 år: 18 pct.)
  • Helt enig: 7 pct. (18-29 år: 10 pct.)
Undersøgelsen er baseret på interview med 1.007 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 2. - 4. Februar 2018. Citat må kun ske med angivelse af kilde: ©YouGov for MetroXpress.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk dagligvarekæde sælger nu...
bt.dk
Verdensstjerne anklaget for sexchikane
bt.dk
Hollywood-skuespillerinde bekræfter:...
bt.dk
For 10 år siden blev han fængslet for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx